top of page
  • Challengize team

Hur man blir stressfri

Stress är en naturlig orsak av våra upptagna liv. Samtidigt som vi fyller våra agendor, dränker vi nästan hjärnan med massa oro, i allt från en superviktig presentation till vad vi ska äta till middag.


Men det finns små enkla saker du kan göra för att hjälpa dig hantera en stressad situation och ha en lugn och avkopplande dag.Djupa andetag

Ibland glömmer man hur man andas. Jag menar inte att du rent krasst helt glömt bort hur man gör (annars skulle du nog inte ens läsa den här texten), men du hamnar helt enkelt i ett sånt automatiskt mode at man glömmer bort sig egen kropp. Att andas djupt kan hjälpa dig med detta, och din kropp slappnar av bara genom att öka syreintaget till hjärnan.


Hur gör man då? Stäng bara av allt som distraherar dig och ta ett par djupa långsamma andetag. Att stänga ögonen hjälper.


Om du ändå känner att hjärnan fastnar i all stress och oro, då kanske några enkla övningar kan hjälpa dig. Det kallas 4-7-8:

  1. Andas djupt genom näsan samtidigt som du räknar till fyra. Känn hur luften sakta fyller din kropp.

  2. Räkna till sju samtidigt som du håller andan. Försök att fokusera på din kropp.

  3. Andas ut genom munnen och räkna samtidigt till åtta. Känn hur hela kroppen slappnar av och musklerna mjuknar.

Enkel och effektivt eller hur?


Få musklerna att slappna av

Stress kan göra dina muskler stela och spända, och efter ett tag kommer du vara så van vid detta att du inte ens märker det. Att gå till gymmet kan hjälpa till med detta, men det finns även en liten sak du kan göra vid skrivbordet.


Det hela börjar med självkännedom. Stäng dina ögon och fokusera på din kropp. Försök att identifiera de spända musklerna och försök att få dem att slappna av en efter en. En bra start kan vara att börja längst ner med tårna och sen försöka få grupp efter grupp att slappna av ända upp till nacken. I början kommer det kännas svårt och lite konstigt, men med lite träning kommer det bli enklare och mer naturligt.Meditera

Det finns tonvis med guidade meditationsprogram där ute. Och en av dem är precis vad du behöver för att slappna av och minska stressen. Den enda du behöver är ett par hörlurar, ett privat rum och lite koncentration. Enkelt eller hur?


Engagera dina sinnen

Stress kan bero på minskad fokus. Du har så mycket på din tallrik som du inte kan hantera. Men att engagera ett specifikt sinne kan hjälpa dig starta om och fokusera igen, och du blir lugnare. Hur gör man? Det är lite personligt, efter alla reagerar olika på stimulans. Nyckeln är att försöka. Kanske prova en snabb massage med doftoljor, eller lystna till en nostalgisk låt, eller varför inte äta din favoritgodis igen. Alla reagerar olika.


Träning

Aktiva människor är mindre stressade, det är ett faktum. Så det kan vara så att det mest effektiva sättet att minska stress och slappna av kan vara att boka av lite tid för träning. Och du behöver inte så mycket. Varför inte lämna bilen hemma och cykla till jobbet. Eller använd lunchrasten till att köra ett kort men effektivt gym pass. Eller varför inte starta en Run Club med oss. Alla har 24 timmar, så om tusentals andra klarar av att hinna, kan även du det.


Challengize är en komplett hälsoplattform, och vi kan erbjuda flera olika lösningar för att ni ska få hälsosammare anställda, som är gladare och mer produktiva. Hör av dig till oss så ser vi till att skapa massa energi hos era team!


Comentarios


bottom of page