top of page
  • Challengize team

Azim, en hälsoentusiast i tidens tecken

Hedera Group, ett företag som erbjuder vårdbemanning och personlig assistans genom sina affärsområden Hedera Doctor & Nurse och Hedera Assistans, har just avslutat sin tredje hälsoutmaning med Challengize som en del av en större satsning på att främja välmående bland sin personal. Genom regelbundna hälsoutmaningar, digital träning och inspirerande föreläsningar har de skapat en kultur där hälsa prioriteras. Azim Fatan på Hedera är en av dem som verkligen omfamnat denna satsning. Vi tog pulsen på Azim för att höra mer om hans positiva livsstil, grundad på aktiva val.

 

Hur får du tid för träning?


För Azim finns det inget som heter att inte ha tid att motionera eller vänta på att få tid över att träna. För honom handlar det om att skapa möjligheter till träning, för när man väl skapar dem blir träningen av. Som engagerad småbarnsförälder och ytterst ansvarig i ett av Hedera Groups dotterbolag väljer han att prioritera sin hälsa genom att träna tidigt på morgonen, sent på kvällen eller till och med under lunchen på jobbet. Genom detta säkerställer han inte bara sitt eget välmående utan även förbättrar jobbprestationen samtidigt som detta skapar möjligheten till värdefull tid för att njuta av familjelivet, som till exempel gemensam frukost innan skolan och mysig godnattsaga innan barnen somnar.


Berätta om dina medvetna aktiva val?


Detta har varit en del i Hederas hälsoår där vi arbetat med att främja hälsa och välmående, hälsoutmaningarna har fungerat som en väckarklocka för att förstå vikten av att göra aktiva val som främjar ens välmående. Genom att uppmuntra sig själv och sina kollegor att göra små förändringar i vardagen, såsom att välja ståbord istället för att sitta, ta trapporna istället för hissen eller cykla istället för att ta bussen, har de inkluderat hälsosamma vanor som en naturlig del av sin dagliga rutin. Azim betonar att det alltid finns alternativ till det passiva och även små stunder av dödtid kan användas till att röra på sig, även om det bara är korta pass.


Den tid som han frigör genom att prioritera sin hälsa, familj och arbete använder han också klokt. Genom att prioritera träning har han också blivit bättre på att hantera och strukturera sin övriga tid. Istället för att slösa bort tiden på passivitet, ser han till att använda den för att koppla av och ladda batterierna, vilket innebär att han till exempel inte bara spenderar tid framför TV:n utan gör medvetna val även där. Samma sak gäller med arbetet som blir mer strukturerat och effektivt.


Hur har hälsan förändrats under din resa?


Att Hederas ledning valt att aktivt möjliggöra för samtliga inom Hedera att göra denna resa är något Azim ser mycket positivt på. Trots att Azim alltid varit aktiv och tränat regelbundet har hälsoutmaningen hjälpt honom att må ännu bättre genom att hela tiden utmana sig själv och variera sin träning. Det fina med hälsoutmaningen är att all aktivitet räknas och för honom är det löpning, kampsport, styrketräning och gymnastik som gäller. Med träningen kommer även ett intresse och medvetenhet kring andra sunda vanor som blivit en allt vanligare vardagsdiskussion på jobbet. Tillsammans med sina kollegor har han blivit mer uppmärksam på kosten som de förbättrat liksom ett minskat sockerintag som påverkat deras välbefinnande positivt.


Trots tidiga morgonpass före frukost med sina barn, har Azims sömn och energinivåer förbättrats avsevärt. Hans målinriktade träning har också lett till en mer strukturerad träningsrutin där han nu klarar av längre distanser. Han har löptränat de senaste 25 åren och till våren brukar han vara uppe i 10 km på sina långa runder, men hälsoutmaningen har hjälpt honom att växla upp så han är redan uppe i 19 km på sin långrunda och känner sig mer redo än tidigare år inför Göteborgsvarvet och Stockholms Marathon.


Azim Fatan från Stockholm Marathon 2023

 

Hur viktigt är det att hälsoinspirera andra?


Att vara en förebild för sina kollegor och sina barn är en central del i Azims livsstil. Genom att visa på engagemang och glädje när det gäller motion och kost inspirerar han inte bara andra utan sprider också en kultur av välmående och hälsa på arbetsplatsen liksom uppmuntrar barnen i rörelseglädje. Genom att dela sin övertygelse om vikten av att göra aktiva val och att inte låta tiden bli ett hinder, motiverar han andra att följa hans exempel. En sann Challengizer helt enkelt. Under hälsoutmaningen var till exempel Azims mål att samla maxpoäng för sin fysiska aktivitet varje dag, dels för att inte sänka poängen för laget, dels för att varje dag göra sitt bästa för hälsan. Att hela tiden under utmaningens gång kunna följa sin egen och andras poäng för olika slags fysisk aktivitet tillsammans med alla inspirerande motionsbilder som delas i appen var det lätt att ryckas med och både bli peppad och peppa andra. Det fina med Challengize-appen är ju även att all slags aktivitet uppmuntras och belönas vilket gör att alla kan delta utifrån sina förutsättningar genom den rättvisa och individuella poängnyckeln.


Berätta om ditt livsmotto att vara bättre än igår?


Azim Fatan avslutar med ett livsmotto som sammanfattar hans inställning till träning och hälsa: "Om du inte rör på dig, kan du bli ännu sämre. Så vinn över ursäkterna att inte ha tid att träna, då kan du bli ännu bättre än idag." Med denna positiva och målinriktade syn på hälsa fortsätter Azim att vara en inspirationskälla för både sina kollegor och sin familj, och visar att det alltid finns tid för att investera i ens eget välmående.

 

Vill du och dina kollegor också bli Challengizers? Läs mer om Challengize hälsoutmaningar som främjar fysisk hälsa, social hälsa och mental hälsa på arbetsplatsen: https://www.go.challengize.com/halsoutmaning

Comments


bottom of page