top of page
  • Challengize team

Varför är det bra att röra på sig?

Att vi behöver fysiskt aktivitet har nog ingen missat men varför mår man så bra av det? Vad händer i kroppen och vad får du ut av motion och träning på kort och lång sikt? Vi delar 7 hälsofördelar med rörelse och hur du enkelt kan komma igång.

 

7 hälsofördelar med fysisk aktivitet

1. Måbra hormoner

På kort sikt kommer en ökad aktivitetsgrad få dig att må bra och känna dig piggare då fysisk aktivitet frisätter hormon och signalsubstanser som endorfin, dopamin, serotonin och noradrenalin. Det fina är att effekterna får du redan första gången du är fysiskt aktiv.


2. Starkare hjärta

På lite längre sikt så kommer ditt hjärta att bli starkare. Hjärtat är en muskel som blir starkare av att vi utför pulshöjande aktiviteter. När hjärtat blir starkare så kan det pumpa ut mer blod per slag och behöver inte slå lika snabbt för ett givet arbete. Det innebär att allt du gör i vardagen upplevs lättare.

3. Starkare kropp

Även muskler och leder blir starkare när vi utsätter kroppen för fysisk aktivitet vilket också gör att du upplever utmaningar i vardagen enklare, allt från att bära hem matkassar till att lyfta ett barn. Dessutom minskar du risken att få en belastningsskada eller annan skada.

4. Minskad risk för metabola sjukdomar

Fysisk aktivitet förbygger metabola sjukdomar såsom diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdom och vissa cancerformer. Man förebygger även risken för att drabbas av psykisk ohälsa och fysisk aktivitet kan vara lika effektivt som medicin för att lindra depression.

5. Mindre stressad Fysisk aktivitet är stressreducerande. Det som händer när vi rör på oss är att stresshormonet kortisol stiger i kroppen, men efter att vi har varit fysiskt aktiva så sjunker det till en nivå som är lägre än det var innan. Regelbunden fysisk aktivitet gör oss dessutom att utsöndringen av kortisol under aktivitet på sikt blir lägre, vi blir bättre på att tåla stressen kan man säga.

6. Bättre sömn Fysisk aktivitet påverkar i de allra flesta fall vår sömn positivt. Fysisk ansträngning underlättar psykisk avspänning vilket har positiv inverkan på vår sömn. De lägre nivåerna av kortisol i kroppen efter fysisk aktivitet är också positivt för vår avslappning och sömn. Vissa personer kan dock ha svårt att komma till ro om de tränar sent på kvällen, vilket istället kan påverka deras sömn negativt. Är det så för dig så kanske det är bättre att försöka träna tidigare under dagen.

7. Lite smartare Fysisk aktivitet påverkar i princip alla våra kognitiva processer positivt. Vi blir mer koncentrerade, blir mer kreativa, vi får bättre minne och vi blir till och med smartare av att röra på oss. Det blir vi genom att fysisk aktivitet ökar proteinet BDNF i hjärnan som i sin tur styr produktionen av hjärnceller och även stärker de celler som redan existerar.

Fördelar med fysiskt aktiva medarbetare

Att fysisk aktivitet inte bara påverkar vår hälsa utan även vår prestationsförmåga på jobbet blir ju ganska tydligt om man summerar punkterna ovan. Och en stark, frisk, smart, pigg och glad medarbetare är ju också en energispridare som kan inspirera andra och bidra till ett starkt och framgångsrikt team.


Kom igång, hitta motivation till träning


Att komma igång med fysisk aktivitet behöver inte vara svårt men det kan vara en utmaning att skapa en ny, långsiktig och hållbar vana. Att hitta sitt varför, sätta upp ett mål och att göra en plan är en bra start. Att hitta en träningskompis, anmäla sig till en träningsgrupp eller ett lopp och att berätta för dem i sin omgivning om sina ambitioner kan inspirera till fysisk aktivitet.


Fler tips hur du kommer igång med din vardagsmotion och träning hittar du här.


Vill du få hjälp att motivera medarbetarna till ökad fysisk aktivitet och välmående? Kontakta oss för mer information, vi har alltid spännande erbjudanden och roliga upplägg som kan passa just er.

Comments


bottom of page