top of page
  • Challengize team

Dags för en hälsoutmaning på jobbet?

Har du fått det ärofyllda uppdraget att hittade en passande hälsoutmaning till ert företag eller organisation? Grattis säger vi! Men vi förstår också om du känner att det är en djungel...


Hälsoutmaning

Kanske har du fått en kravspecifikation som liknar något som denna:

  • Hälsoutmaningen ska vara inkluderande, engagerande och rolig.

  • Medarbetarna ska inte känna något tvång utan alla ska kunna delta på egna villkor.

  • Hälsoutmaningen ska också gärna vara digital (eftersom ni delvis eller heltid arbetar hemifrån).

  • Om det gick att få med flera av era kontor så hade det varit super så att alla blir inkluderade och inte bara huvudkontoret.

  • Digitala träningspass? Livesända pass är ju kul men det hade också varit smidigt med förinspelade så att medarbetarna kan ta del av materialet när det passar dem.

  • För att inte bara prata träning så hade det också varit bra om hälsoutmaningen gick att kombinera med föreläsningar inom exempelvis stress, ergonomi och varför det är viktigt att ha en hälsosam livsstil. Eller så vill ni ha föreläsningar som ger medarbetarna lite extra pepp och motivation!

  • Vem ska ansvara för allting? Det vore bra om det fanns någon ansvarig likt en projektledare som kunde ha hand hälsoutmaningen så att det implementeras inom hela organisationen.

  • Allt marknadsmaterial och information till medarbetarna? Vem ansvarar för det?


Vill du veta en sak? Du kan vara lugn. Allt det där kan vi hjälpa er med.


Hälsoutmaning

En hälsoutmaning på jobbet kan verka både skräckinjagande och roligt. Många associerar kanske hälsoutmaningar med klassiska stegtävlingar där de redan aktiva på arbetsplatsen spås knipa förstaplaceringarna. Men säg mig - är inte en hälsoutmaning som faktiskt är för alla, där du deltar på dina egna villkor - roligare för alla?


Många företag vet värdet av att investera i medarbetarnas hälsa. Forskning visar att hälsans Return On Investment (ROI) är hela 1:5 när man lyckas aktivera sin personal fysiskt. Som arbetsgivare får man därmed i genomsnitt fem kronor tillbaka för varje krona satsad i form av bland annat ökad produktivitet, frisknärvaro och kreativitet.

Hälsoutmaning

Men hur ska ni då göra för att få med alla medarbetare i er hälsosatsning?


En hälsoutmaning på jobbet ska framförallt vara rolig och inspirerande! Men självklart ska den också integreras så att det blir en långsiktig satsning i dina medarbetares hälsa.


Målet med hälsosatsningar är att ge medarbetare enkla, handlingsbara steg som de kan genomföra konsekvent för att se långsiktiga förbättringar av hälsa och produktivitet. Men för att detta ska kunna ske krävs kontinuerligt stöd. Lyckligtvis, tack vare teknik, är det inte svårt att få det att hända. Med Challengize används kraften i sociala nätverk och vänlig, teambaserad tävling för att starta dagliga hälsosamma rutiner och driva samarbete alla kollegor emellan.


1. Alla bör delta på samma villkor

En vanlig anledning till att den inaktiva inte är med i traditionella hälsoutmaningar som ofta enbart mäter steg eller tid är att den premierar de redan aktiva. Med vår unika algoritm kan alla vara med då poäng baseras individuellt på vem du är och vad du har gjort.


2. CSR & välgörenhet engagerar brett

Gör er hälsosatsning till en del av ert CSR- hållbarhetsarbete. Låt medarbetarna kämpa för bättre hälsa och samtidigt tillsammans även för en god sak. Med Charity Points kan ni koppla er utmaning till valfri välgörenhet och på så sätt göra alla medarbetare engagerade och delaktiga.


3. Kunskap & inspiration är nyckeln

Visa att ni tänker långsiktigt och på alla medarbetare genom att sätta en hälsoplan som kan innehålla t.ex. inspiration, föreläsningar, individuell coaching, träningsupplägg, tips och idéer. Som hälsostrateger hjälper vi er planera och genomföra vad som passar just er organisation.


4. Ha priser som skapar teambuilding

Se till att premiera många vinnare i er hälsoutmaning med priser som engagerar alla och skapar äkta teambuilding. Priser som t.ex. en rolig aktivitet ihop, en digital middag eller ett unikt träningspass anpassat efter lagets förutsättningar.


5. Nudging - det nya modeordet

Nudging kan översättas bäst som en vänskaplig knuff i rätt riktning. Ett exempel skulle kunna vara att sätta peppande budskap vid trapphuset så fler väljer det före hissen eller peppande citat på ert intranät. ”Hjärtat behöver motion, här är din chans”.


Är det dags för en hälsoutmaning på jobbet? Kontakta oss så hjälper vi er!


Comments


bottom of page