top of page
  • Challengize team

Bli en attraktiv arbetsgivare med glödhett hÀlsoarbete

The great resignation, Àven kallat the Big Quit, kan vara begreppet pÄ alla HR-chefers lÀppar just nu. I spÄren av pandemin har vi fÄtt se en vÄg av uppsÀgningar i takt med att arbetstagare omvÀrderat vad de förvÀntar sig av sin arbetsplats. MÄlbilden för mÄnga Àr att uppnÄ en hÀlsosam livsstil bÄde pÄ och utanför jobbet. Detta fÄr arbetsgivare runt om i vÀrlden att frÄga sig: hur ska vi attrahera och behÄlla medarbetare?

 

Har du gÄtt pÄ fest eller middag och inspirerats av en gÀsts stolta berÀttelse om sin arbetsglÀdje och tÀnkt att du vill jobba pÄ det företaget? Eller har du kanske hört en historia om ett företag dÀr personalen mÄr sÄ dÄligt att alla slutar? PÄ dagens rörliga arbetsmarknad rÀcker det inte med att fokusera pÄ marknadsföring mot kunder. Verksamheter mÄste lÀgga minst lika stort fokus pÄ att bygga starka arbetsgivarvarumÀrken om de ska behÄlla och attrahera talanger.


En fÀrsk studie frÄn HR-techbolaget Personio visar att varannan svensk vill byta jobb under 2022, varav 36 procent pÄ grund av stress pÄ arbetsplatsen. Att ohÀlsa pÄ arbetsplatser Àr ett omfattande problem bekrÀftas av undersökning efter undersökning, likasÄ uppmÀrksammas vinsterna av att satsa pÄ medarbetarnas vÀlmÄende. AnstÀllda som Àr engagerande och har ett högt vÀlbefinnande pÄ arbetsplatsen Àr 59 procent mindre benÀgna att söka jobb hos en annan organisation det nÀrmsta Äret, rapporterar Gallup. En genomtÀnkt hÀlsostrategi Àr med andra ord ett kraftfullt verktyg i arbetet mot ett starkare employer brand, nÄgot som mÄnga arbetsgivare Àr medvetna om. FrÄgan Àr bara om hÀlsofrÀmjande aktiviteter fÄr det utrymme de förtjÀnar i verkligheten?

Se till att snackisen om ditt företag pÄ festen glöder av arbetsglÀdje


Inkluderande hÀlsa som verktyg för ett hett och starkt employer brand


För att sticka ut i konkurrensen om arbetskraften mĂ„ste ni strĂ€cka er lĂ€ngre Ă€n att erbjuda friskvĂ„rdsbidrag. Ni behöver aktivt visa att ni efterstrĂ€var en hĂ€lsofrĂ€mjande arbetsplats dĂ€r vĂ€lmĂ„ende och gemenskap stĂ„r i fokus genom att implementera en strategi som utgĂ„r frĂ„n medarbetarna. Undersök vad respektive individ Ă€r i behov av, sĂ„ att var och ens inre glöd tas tillvara, och var beredd pĂ„ att utforma en strategi innehĂ„llandes en rad olika hĂ€lsofrĂ€mjande insatser. Det kan röra sig om alltifrĂ„n kostrĂ„dgivning och mindfulness till grupptrĂ€ning och digitala hĂ€lsotjĂ€nster som frĂ€mjar gemenskap och vĂ€lmĂ„ende – oavsett ens hĂ€lsonivĂ„ och varifrĂ„n man arbetar. Ett bra sĂ€tt för att fĂ„nga in önskemĂ„l frĂ„n hela organisationen löpande och dĂ€rmed uppnĂ„ trovĂ€rdig employer branding Ă€r att utse hĂ€lsoinspiratörer som kan involvera sina kollegor.


Lyft hÀlsans vÀrde för arbetsgivarvarumÀrket pÄ ledningsnivÄ


NÄgot annat som Àr viktigt för att lyckas jobba lÄngsiktigt med hÀlsofrÀmjande aktiviteter Àr att lyfta hÀlsofrÄgan till ledningsnivÄ och sÀtta upp tydliga KPI:er som gör det enkelt att mÀta och utvÀrdera respektive hÀlsoinsats. Anlita med fördel en hÀlsopartner som kan hjÀlpa er att se till helheten av hÀlsoaktiviteter och inkludera sÄvÀl nyckeltal kopplat till den ekonomiska vinningen med ökad frisknÀrvaro som VOI, value of investment. Genom att inkludera VOI, det vill sÀga vad investeringens hÀlsovinster bidrar med för medarbetarna i form av exempelvis vÀlbefinnande, engagemang och gemenskap sÄ kan hÀlsoarbetet fÄ en naturlig plats i affÀrsplanen.


FÄ era anstÀllda att brinna för och stÀrka ert varumÀrke

En hĂ€lsosam arbetsplats handlar helt enkelt om sĂ„ mycket mer Ă€n att erbjuda frukost och friskvĂ„rdstimme. MĂ„let bör alltid vara att fĂ„ hĂ€lsa att bli en del av företagskulturen dĂ€r fokuset ligger pĂ„ hĂ„llbara medarbetare som har roligt tillsammans, trivs och mĂ„r bra. Exempelvis genom att utbilda cheferna i hĂ€lsofrĂ€mjande ledarskap, föresprĂ„ka rörelseglĂ€dje och genomföra teamskapande hĂ€lsoutmaningar. NĂ€r ni vĂ€l satt inkluderande hĂ€lsoaktiviteter i rullning har ni rĂ€tt förutsĂ€ttningar för att uppnĂ„ en sund företagskultur som stĂ€rker medarbetarupplevelsen, kandidatupplevelsen och kundupplevelsen pĂ„ samma gĂ„ng. För kom ihĂ„g att medarbetarna trots allt Ă€r de bĂ€sta ambassadörerna som kan styrka att ni genuint bryr er om vĂ€lmĂ„ende pĂ„ arbetsplatsen – vilket i sin tur kan leda till en topprekrytering eller att en potentiell kund nĂ„s av ett gott rykte!


Insikter frÄn företag som satsar strategiskt pÄ hÀlsa


“Förutom att personalen mĂ„r och samarbetar bĂ€ttre ser vi en positiv pĂ„verkan pĂ„ vĂ„r produktivitet och hur vi uppfattas som arbetsgivare. Inte minst fĂ„r vi fler och fler hĂ€lsosamma ambassadörer för vĂ„rt varumĂ€rke som peppar varandra och kan attrahera ny stark personal i framtiden”, Jonas Nordlund, Communications Manager pĂ„ Outokumpu i Sverige.

LÀs om Outokumpus hÀlsoutmaning som fÄtt pris för bÀsta hÄllbarhetsprojekt hÀr.

“VĂ„r snabba tillvĂ€xt och högt uppsatta mĂ„l stĂ€ller krav pĂ„ oss ledare att skapa goda förutsĂ€ttningar för att vĂ„ra anstĂ€llda ska mĂ„ bra, ha kul och lyckas pĂ„ jobbet. De Ă€r vĂ„r viktigaste resurs och hĂ€lsoarbetet med Challengize hjĂ€lper oss att skapa engagemang, team-kĂ€nsla och sprida glĂ€dje pĂ„ jobbet", Robert Hasslund, vd för RSM Stockholm.

Ta del av RSMs hÀlsoarbete som har mÄlet att bli Sveriges bÀsta arbetsplats hÀr.



Brinner du för dina medarbetare? LÄt oss hjÀlpa dig att fÄ ett glödhett arbetsgivarvarumÀrke! Kontakta oss!


bottom of page