top of page
  • Challengize team

Träningstrender 2022, hur påverkar de vår hälsa i arbetslivet?

Varje år publicerar ACSM (American College of Sports and Medicine) en rapport över kommande trender i träningsbranschen. Bärbar teknologi har klivit upp och toppar nu listan och hälsocoaching är en ny trend enligt organisationen som samlar vetenskaplig forskning inom träning och idrottsmedicin. Vi summerar träningstrenderna och kommenterar vår syn på dem. Tydligt är att vårt digitala hälsofokus ligger i linje med och ger stöd kring träningstrenderna för såväl arbetsgivare som den anställde.

 

De senaste åren har mångas träningsrutiner och vardagsmotion kastats om och under pandemin blev vi varse om vikten av att ta hand om vår hälsa för ett bättre välmående. Under 16 år har ACSM genomfört dessa trendspaningar med målet att ge underlag om viktiga områden att fokusera på för hälso- och träningsverksamheter världen över. Vi hoppas spaningen inspirerar dig - kanske du, dina vänner och kollegor anammar någon träningsform under året? Bra att ha koll på trenderna inför önskemål och behov som kan dyka upp på jobbet.

Bärbar teknik toppar träningstrender 2022

Bärbar teknik toppar träningstrenderna 2022 enligt American College of Sports and Medicine.


Tio i topplistan över träningstrender 2022 (2021 års placering i parantes)


1. Bärbar teknik (2)

Bärbar teknik som aktivitetsmätare, smarta klockor, pulsmätare och GPS-trackers har varit en stark trend ända sedan spaningen lanserades. De används för att mäta olika träningsformer, puls, spenderade kalorier, stillasittande, sömn med mera.


Challengize hälsoapp nyttjar såklart tillgänglig teknologi här som t.ex. GPS-spårning, motionsdagbok och är samtidigt en social motor för pepp lagkompisar emellan i våra hälsoutmaningar där varje deltagare får personligt baserade poäng.


2. Hemmagym (ny)

Det är premiär för just hemmagym att dyka upp på topplistan. Under pandemin har många investerat i gym hemma och man spår att individer vill fortsätta att träna hemma med allt från enklare redskap till fullt utrustade hemmagym.


Många av våra kunder kryddar ofta sin hälsoutmaning med Live-träning som kan genomföras på hemmaplan, i parken eller på kontorets gym. Perfekt utnyttjande av tid och rum.


3. Utomhusträning (4)

Utomhusaktiviteter som t.ex. promenadgrupper och instruktörledda pass har blivit superpopulärt av naturliga skäl under senaste årens pandemi och spås fortsätta växa även i år.


Det stämmer väl med vår erfarenhet både när det gäller gruppträning hos våra kunder men även intresset för våra upplevelsebaserade lopp. Och just promenader, löpning och cykling utomhus är bland de vanligaste motionsaktiviteterna hos våra kunder.


4. Styrketräning med fria vikter (8)

Träning med fria vikter som t.ex. hantlar, kettlebells, skivstänger och medicinbollar har varit och är en växande trend eftersom du tränar många muskelgrupper samtidigt och gör det till mycket effektiv träning.


Visste du att tex Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna att styrketräna minst 2 gånger i veckan? Läs mer om FHMs rekommendationer här.


5. Träning för viktminskning (ny)

Pandemins långa period av hemarbete har för många inneburit mindre vardagsmotion med effekter som ökad medelvikt för befolkningen. Därmed seglar träning för att gå ned vikt in som en ny trend för året och på topplistan.


Vi på Challengize är inte ett ”gå ner i vikt” företag, men fysisk aktivitet kopplad till god kosthållning innebär att kroppen förändras till det bättre, att du helt enkelt mår bättre. Så låt det bli en bonuseffekt när du och dina kollegor rör på er och har kul ihop. Det vi även hjälper kunders anställda med är att analysera kroppen på insidan, vi gör en kroppsmätning med hjälp av en Tanita-våg. Vem önskar inte en metabolisk ålder som är lägre än sin biologiska ålder?


6. Personlig träning (10)

Träning med PT fortsätter att vara en stark trend i takt med att personlig träning kan erbjudas såväl på plats som online, hemma och på jobbet. Du får hjälp med individuell målsättning och övningar för att uppnå önskade träningsresultat.


Vi jobbar på liknande sätt med våra kunder fast personlig träning för mindre grupper på företag. För RSM Sverige skräddarsydde vi t.ex. löppass med löpcoacher som Erica Johansson på plats för kontoret i Göteborg där både vana och ovana löpare kunde vara med och utveckla sin löpteknik.


7. HIIT (Högintensiv Intervallträning) (5)

HIIT handlar om korta, intensiva spurtar av aktivitet följt av korta perioder för återhämtning. Här jobbar du med maximal eller nära maximal ansträngning under kortare intervaller och kräver viss träningsvana för att minska risken för skador eller överansträngning.


När tiden är knapp är HIIT träning väldigt effektivt. Testa ett av våra Zoom-pass med löpning eller Tabataintervaller så kommer du själv att förstå.


8. Träning med egen kroppsvikt (3)

Vid kroppsviktsträning, eller s.k. funktionell träning, används kroppsvikten som motstånd. Det kräver minimalt med utrustning så det blir ett enkelt och billigt sätt att träna på.


Här är exempelvis plankan, sit-ups, armhävningar, jägarställning och benböj vanliga inslag bland Challengize kunders aktiviteter, såväl som pausgympa eller ett längre träningspass. Både enkelt och effektivt!


9. Träning online (1)

Under pandemin exploderade onlineträningen som nu lever kvar såväl som digitala klasser live som on-demand när det passar en själv att träna, på individuell nivå eller i grupp.


Genom Challengize kan du antingen ta del av Zoom-träning där vi coachar dig och dina kollegor i löpning, yoga och tabata online i realtid eller om du föredrar förinspelade digitala träningspass.


10. Hälsocoachning (ny)

Hälsa och välmående är mer prioriterat än någonsin. Just trenden hälso- och friskvårdscoaching har varit bland topp-20 senaste åren och har nu klivit upp bland topp-10 och inkluderar områden som hälsopromotion och livsstilsförändring individuellt och i grupp.


Nyfiken på hur Challengize egna hälsocoacher jobbar med just detta när vi utbildar morgondagens hälsoinspiratörer? Vi lär ut alltifrån kost, motion, stress och återhämtning till hur du kan motivera till nya sunda vanor på arbetsplatsen. Läs gärna mer här.

 

11. Lustfylld träning - Challengize egna tillägg på listan

Den trend, eller snarare förutsättning för att en träningsform ska bli trendig anser vi är lustfylld träning eller som vi brukar säga, rörelseglädje. Om vi inte har rätt förutsättningar för träningsformen blir den sällan kul och till en vana. Vi tror på utmaning i kombination med att hitta sin nivå och form av fysisk aktivitet som man går igång på för att hitta träningsmotivation. Med lust före prestation. Vår erfarenhet är att de företag som får med detta i sin hälsosatsning har mycket att vinna. Det ligger också som en grund i våra digitala hälsoutmaningar där både mindre aktiva och mer aktiva medarbetare kan mötas och utmanas i träning utifrån var och ens förutsättningar. Hur man kan skapa rörelseglädje på jobbet kan du läsa mer om här.Nyfiken på hela rapporten och trendlistans 20 i topp?

Hela rapporten och trendlistans 20 i topplista hittar du här.Kontakta Challengize knapp


Comments


bottom of page