top of page
  • Challengize team

Gör fysisk aktivitet obligatorisk som möten

Att vi behöver rörelse för att må bra är ingen nyhet men trots det utgör stillasittande en av de vanligaste orsakerna till arbetsrelaterade besvär och ohälsa. Vår uppmaning till chefer är att undvika alla typer av quick fix och istället gå till botten med hur utrymme för rörelseglädje skapas och bana väg för ett långsiktigt arbete med medarbetarnas fysiska hälsa.

 

Nyligen gick Arbetsmiljöverket ut med att de ska granska landets stillasittande genom inspektioner på 1800 arbetsplatser. Arbetsgivare som inte fokuserar tillräckligt på medarbetarnas hälsa riskerar att få en varning.


Vad är det som gör att många av oss kämpar så med att få in rörelse i vår vardag, när vi är medvetna om alla fördelar det för med sig för vårt välmående? Brist på tid svarar vissa. Det är svårt att ta sig över tröskeln eftersom alla måsten suger ur glädjen, svarar andra.


Enligt Folkhälsomyndigheten består svenskarnas dagar i genomsnitt av femtioåtta procent stillasittande, trettioåtta procent lågintensiv rörelse och endast fyra procent rörelse på en hälsofrämjande nivå. I ett land som mår allt sämre till följd av inaktivitet har varje arbetsgivare ett viktigt ansvar att ta. Och tillhör ni dem som undrar hur ni ska hinna få in fysisk aktivitet i ert redan pressade schema – ja då är ni antagligen de som är i störst behov av en hälsosatsning.

Skapa utrymme för rörelseglädje och lägg grunden för hållbara medarbetare


På vilket sätt vi arbetar med fysisk hälsa är avgörande


Som svar på hur vi möter upplevda hinder till att etablera en god träningsrutin – tidsbrist och en känsla av hög tröskel – vill vi poängtera att sättet vi arbetar på är avgörande. Låt oss utveckla:


Att en god ledare är en förebild som visar vägen för sina medarbetare är nog alla eniga om. Samtidigt ser vi på många håll att ledningsgrupper behöver bli bättre på att leva som de lär.


Att förespråka work life balance är ett steg i rätt riktning – men det blir genast motsägelsefullt när chefen själv inte deltar under de fysiska aktiviteterna på grund av tidsbrist – eller skickar mail under kvällar och helger. Arbetet måste börja från toppen. Dels för att lyckas inspirera medarbetarna, dels för att cheferna själva ska ha kraft nog att utföra sitt uppdrag väl. Vårt första tips är därmed att skapa utrymme för fysisk aktivitet.


Att utnyttja en friskvårdstimme ska inte medföra en känsla av att behöva jobba ikapp, det ska medföra en upplevelse av energitillskott, ökad koncentration, produktivitet och kreativitet. Känns det tidskrävande att komma igång med en hälsosatsning kan ni ta hjälp av en expert som lägger rätt strategi åt just er organisation.


Att hitta rörelseglädje bidrar till långsiktighet


När ni tagit er förbi det första hindret, det vill säga tidsaspekten, är det dags att ta er an utmaningen med att skapa regelbundna och långsiktiga träningsvanor. Här vill vi lyfta två aspekter. Det ena handlar om att skapa förståelse för hälsofördelarna med träning - som ett superpiller vi alla behöver. Precis som att vi borstar tänderna varje dag för att undvika hål behöver vi röra på oss för att kroppen ska fungera och för att minska risken för sjukdom.


Konditionsträning är som medicin för både hjärta och hjärna och bidrar bland annat till elastiska och friska kärl vilket har effekt på hälsan. Forskningsstudier visar sänkt blodtryck hela tolv till tjugofyra timmar efter ett träningspass och förbättrad blodsockerreglering upp till fyrtioåtta timmar efter avslutat träningspass. Vill vi åt de mer långsiktiga effekterna är en rekommendation att ta träningspillret ungefär varannan dag. Regelbunden träning medför bland annat sänkta nivåer av stresshormoner och bättre sömnkvalitet vilket gör gott för medarbetares stresstålighet och återhämtning. Detta leder oss in på den andra aspekten – att få varje medarbetare att hitta sitt lyckopiller.


Du har säkert hört löpare tala om runners high? När vi rör på oss kickar hjärnans belöningssystem igång och frigör olika lyckohormoner. Dopamin som får oss att känna tillfredsställelse, endorfiner som har en smärtlindrande effekt och oxytocin som ökar vårt välbefinnande. Men trots lovord från löpareliten, eller psykiatern Anders Hansens jämförelse av fysisk aktivitet och antidepressiva läkemedel, så får många ångest bara av tanken på att ge sig ut och springa. När vi talar om träning behöver vi därför lyfta att det ska kännas både glädjefyllt och utmanande. Särskilt tufft är det innan du kommit över den berömda tröskeln, det vill säga innan du förbättrat din kondition.


Därför gäller det att inspirera varje medarbetare till att upptäcka sin personliga rörelseglädje. Det kan handla om att springa i en vacker naturmiljö med en kollega istället för på löpbandet eller att byta ut ett klassiskt möte över Zoom mot walk-and-talk. Att hitta sin drivkraft i träningen som adderar mervärde ökar chansen för att etablera en vana som håller i sig.


Sätt rätt mål och strategi för hälsoarbetet


I dagens samhälle där artiklar och inlägg på sociala medier om hälsohets är vanliga är det förståeligt att många fastnar i negativa tankar när det kommer till träning. Därför är det dags för ett krafttag. Vi vill se fler ledningsgrupper sätta mål kopplat till att varje medarbetare ska hitta sin rörelseglädje. Och vi vill se fler göra det genom att erbjuda en buffé av olika aktiviteter som låter alla medarbetare delta efter sina förutsättningar.


Gör det för dig själv, för organisationen och för folkhälsan. För dagsformen, nattsömnen och framtiden. En ökad lönsamhet och bättre livskvalitet väntar runt hörnet.


Vill du veta mer? Hör av dig så berättar vi gärna mer!

Jessica Norrbom, forskare i fysiologi och författare till böckerna Frisk utan flum och Frisk utan fusk.


Nicholas Roman, hälsoentreprenör, vd och grundare av Challengize.


Fem exempel på aktiviteter som sprider rörelseglädje


1. Kreativa lopp Luciarace, påskrace eller midsommarlopp? Endast fantasin sätter gränser. Att dessutom koppla ihop loppet med CSR-arbetet och springa för en god sak ökar känslan av välbefinnande ännu mer.

2. Geocaching Ett populärt fenomen som varit svårt att gå miste om. Geocaching är en inkluderande aktivitet som handlar om att följa koordinatorer för att samla poäng i en app. Det kan jämföras med en modern version av orientering som kan utföras såväl cyklandes som springandes eller gåendes. På hundpromenaden, i sällskap av kollegor eller med familjen.

3. GPS-konst och äventyrlig reflexbana På Järvabanan i Sollentuna har kreativiteten flödat. Utrustad med pannlampa får såväl stora som små tävla runt en lekfull reflexbana. I fjol formades en kontur av Batman på GPS-klockan för de som följde reflexerna rätt och i år Pippi Långstrump för att hedra Astrid Lindgren.

4. Spinning i 3D-värld

Varför inte ta med kollegorna på ett svettigt spinningpass under lunchen? Numera finns en uppgraderad version av spinning i virtuell 3D-miljö på utvalda gym där musik och atmosfär synkas med rörelserna för att skapa en peppig helhetsupplevelse.

5. Önskeaktivitet Att låta medarbetarna få skicka in förslag på önskad hälsoaktivitet som sedan genomförs är ett klockrent tips för att inkludera varje individ – och upptäcka nya träningsformer som skapar rörelseglädje!


bottom of page