top of page
Emma3 frukt och grönt.jpg

Äter du tillräckligt med frukt och grönsaker?

English flag.png

Livsmedelsverket rekommenderar att du varje dag bör äta minst 500 gram frukt och grönt om du är vuxen och 400 gram om du är barn. Detta är ungefär 5 eller 4 knytnävsstora portioner. Det har rapporterats om att många som bor i Sverige har minskat sitt intag av frukt och grönt med de höjda matpriserna.

 

Frukt och grönsaker är ofta väldigt näringsrika och de är en viktig del i en hälsosam kosthållning. Det finns många valmöjligheter när det kommer till att täcka ditt frukt och grönsaksbehov, här ingår frukt, bär, grönsaker, rotfrukter och även baljväxter. Du kan välja färska, frysta och även dem i tetra eller burk för att det ska räknas. Du behöver alltså inte förvälla och koka dina egna bönor utan kan köpa dem färdiga i butiken.

Emma3 frukt och grönt2.jpg

Välj gärna frukt och grönsaker som är i säsong, har du möjlighet att köpa från den lokala producenten är det extra ”lyxigt”. Äter du mycket restaurangmat är det bra att vara uppmärksam på om dessa måltider faktiskt innehåller grönsaker/rotfrukter. I många fall är det två körsbärstomater som är grönsaken i måltiden, dessa dagar är det bra att äta en extra frukt eller mer grönt om du kan styra över nästa måltid.

 

Tips till att öka ditt intag av frukt och grönt:

  • Prova nya frukter och grönsaker, du kanske hittar nya favoriter.

  • Fyll frysen – frysta grönsaker, frukter och bär är näringsrika och går snabbt att tillaga eller mixa i en smoothie.

  • Grytor och färssåser är perfekta att dryga ut med grönsaker, tips till kräsna (barn) finriv morötter eller rotfrukter i köttfärssåsen.

  • Inkludera baljväxter i din matlagning.

  • Välj frukt och grönsaker som är i säsong, dessa är ofta mer prisvärda och innehåller mer näring.

bild Emma.png

Om författaren Emma

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Emma Lindblom som är leg. dietist i Sverige och Registered Dietitian i USA. Emma har även en mastersutbildning i Exercise Science från University of Houston, TX, USA samt gått Internationella Olympiska Kommitténs Sport Nutrition Diploma.  Emma föreläser och skriver om hur man kan äta sig till bättre hälsa, välmående och prestation. Emmas specialområde är hur man ska äta för att må bra och samtidigt prestera både inom elitidrotten och företagsvärlden.

bottom of page