top of page
Emma1 mellanmål.jpg

Mellanmål – behövs det eller inte?

English flag.png

Den fråga jag oftast får är om mellanmålet behövs och i så fall, vad är ett bra mellis? Svaret på denna fråga blir lite luddig, eftersom det inte finns ett enkelt svar. Alla människor är olika och har olika energibehov, schema och förutsättningar.

 

Mitt generella råd om måltidsplanering är att du bör äta tre huvudmåltider; frukost, lunch och middag. Du bör äta dig mätt på dessa måltider och hålla dig mätt i 3 - 4 timmar. Många behöver sedan komplettera dessa måltider med för- och/eller eftermiddagsmellanmål och kanske även ett kvällsmål. Kvällsmål är precis som det låter ett mellanmål som intas på kvällen efter din middag (det är alltså inte mellan dagens måltider).

 

Så din måltidsordning skulle kunna se ut så här:

30 Frukost

(9.30 Mellanmål)

00 Lunch

30 Mellanmål

00 Middag

(22.00 Kvällsmål)

Emma mellanmål2.jpg

Du kanske inte behöver alla dessa måltider men de flesta behöver i alla fall ett mellanmål om dagen.

 

Storleken på ett mellanmål/kvällsmål beror igen på dina förutsättningar. För vissa räcker en frukt eller ett ägg medan andra som har högre energibehov kan behöva en smoothie, overnight oats, kvarg/keso/yoghurt med bär och granola eller smörgås.

 

Vägledning om du behöver ett mellis:

  • Är det mer än 4 timmar mellan måltider?

  • Tappar du koncentrationen eller letar efter sötsaker framåt eftermiddagen?

  • Är du oerhört hungrig innan en måltid?

  • Har du ett enormt sötsug på eftermiddag/kväll?

  • Tränar du mycket eller är aktiv i ditt jobb/vardag?

  • Har du ökat din aktivitetsmängd?

  • Vaknar du upp på natten och är hungrig (här kan du behöva äta ett kvällsmål)?

bild Emma.png

Om författaren Emma

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Emma Lindblom som är leg. dietist i Sverige och Registered Dietitian i USA. Emma har även en mastersutbildning i Exercise Science från University of Houston, TX, USA samt gått Internationella Olympiska Kommitténs Sport Nutrition Diploma.  Emma föreläser och skriver om hur man kan äta sig till bättre hälsa, välmående och prestation. Emmas specialområde är hur man ska äta för att må bra och samtidigt prestera både inom elitidrotten och företagsvärlden.

bottom of page