top of page
  • Challengize team

Lars hälsoresa med träning och kost som medicin mot diabetes

"Hej! Jag har kämpat med diabetes och vill berätta hur hälsoutmaningen förändrat livet för mig...". Det är början på ett mejl vi fick från Lars på företaget Bygma som vi jobbar med. Lars berättelse bara måste delas för att visa andra att man kan komma långt med hälsan genom glädje, gemenskap och ett tydligt mål med träningen.

 

Hej! Jag har kämpat med diabetes och vill berätta hur hälsoutmaningen förändrat livet för mig....


Vad hände? Först måste ni känna till min historia. För ca 8-9 år sedan konstaterades jag ha diabetes typ 2 och har sedan dess aldrig riktigt fått bukt med den. Mitt ingångsvärde på långtidssocker var mellan 70-80 (livsfarligt) och korttidssockret studsade som en gummiboll.

Jag provade att ändra på kosten, tränade osv men det hjälpte inte så mycket pga. fel medicinering. Efter flera år byttes min medicin ut och den tog ner mig till ca 60 HbA1c, men intresset att träna och tänka på kosten nästan lika med noll med historiken. Starten på detta år med ett högt långtidssocker på omkring 60 var inte direkt uppmuntrande.

"Låt inte hälsan gå till spillo, den är viktig för att ha orken och energin för sig själv och sina nära, Lars Hokkanen"


Den 1 februari i år startade Bygma en Challengize hälsoutmaning och intresset för hälsa började sakta men säkert växa igen. Lagtävlingar där rörelse gav poäng i appen ihop med att jag mådde bättre av mer träning och bättre kost gjorde det plötsligt roligt att leva hälsosamt. Målinriktat fortsatte jag att leva sunt.

Nyss var jag hos läkaren för årlig kontroll. Det sista året har jag tappat -11 cm runt midjan och gått ner 20 kg i vikt, från 97 kg ner till 79 kg. Mitt långtidssocker är nere på otroliga 35 (!!), hälften av vad det var i början på året. Fortsätter det så här är jag förhoppningsvis fri från medicin inom ett halvår.

Intresset för hälsa har även vuxit och snart är jag klar med min utbildning till licensierad PT och kostrådgivare på internationell nivå. Superkul att min resa tog sin fart med er på Challengize, det är det bästa som hänt mig på min hälsoresa!

STORT TACK för att ni gör stor skillnad hos människor. Jag gör resan för min egen hälsa men hoppas kunna inspirera andra att förstå att trots att man är 3-barns pappa, har fru, hus och ett heltidsjobb så får man inte låta sin hälsa gå till spillo, den blir tvärtom än viktigare då för att ha orken och energin för sig själv och sina nära. Det var det målet som drev mig framåt.

Hoppas vi ses igen i framtiden och får fortsätta tävla och motivera tillsammans!

Ha det bäst!

/Lars Hokkanen på Bygma

 

Vi på Challengize är oerhört tacksamma över att få återkoppling från anställda på företag vi arbetar ned. Att få ta del av den hälsoresa som du Lars genomför värmer våra hjärtan och inspirerar oss till tusen, det gör att vårt arbete känns meningsfullt. Du visar oss andra vad som är möjligt och hur viktigt det är med ett tydligt mål med träningen och att det ska vara kul. Du är en Challengizer - en person som sprider hälsa, glädje och inspiration till sig själv och sin omgivning.


Är du nyfiken på Challengize hälsoutmaningar? Kontaka oss gärna!Comments


bottom of page