Kan ett gentest berätta hur du ska äta eller träna?
När du är fysiskt aktiv aktiveras många olika processer och signalvägar i kroppen. Varje träningspass leder till att hundratals gener inuti cellerna slås på, och när du tränar regelbundet kommer det att bidra till att du gradvis anpassar dig till träningen och får en massa positiva effekter!
Relativt ny forskning visar att man, beroende på vilken uppsättning av olika genvarianter man har, kan svara bättre eller sämre på olika typer av träning. En framtidsvision för detta forskningsområde är att kunna skräddarsy individuellt anpassade träningsprogram efter en DNA-analys. Så långt har forskningen inte kommit idag, och frågan är om den någonsin gör det. Självklart kommer vi att lära oss mer om hur gener samverkar med varandra, men det är så många andra faktorer som också spelar in och påverkar träningssvaret.
Det finns idag flera olika kommersiella gentester på marknaden som säger sig kunna berätta om dina muskelegenskaper, hur du bör träna eller om du skulle vara lämpad att äta på ett visst sätt. Det som är lite lurigt är att vi utifrån dessa tester inte har en aning om hur aktiv genen som testats är, testet visar bara att en viss variant finns. Bara för att man har ärvt förutsättningarna att till exempel få snabba och explosiva muskler behöver det faktiskt inte bli så. Hundratals gener samverkar med varandra och det är osannolikt att enstaka gener skulle kunna förutsäga prestation eller hur du ska äta för att må bra.
Arv och miljö samverkar och livsstilsfaktorer som till exempel träning, matvanor, övervikt, stress och rökning kan påverka om gener aktiveras mycket eller lite. Med en hälsosam livsstil kan ”bra” gener aktiveras i större grad.
Så hur är det, måste man gentesta sig för att kunna få ett optimalt tränings- eller kostupplägg? Det enkla svaret är NEJ, det behöver man inte göra. All träning är bra och med en varierad kost kommer du långt. Du märker antagligen själv vilken träning du får bäst resultat av och vilken kosthållning som håller dig mätt, frisk och inte bidrar till att du går upp i vikt.
Vårt avslutande tips är att du gör något roligare med din tid och dina pengar. Varför inte boka in lunchträning med några kollegor i morgon?
Gentesterna som beskrivs här ska inte förväxlas med dem som används inom sjukvården för diagnostik eller genetisk utredning av olika sjukdomstillstånd.
Om författarna Jessica och Maria
Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt.