top of page
Fuf3 kost.jpg

The sexy plate model

English flag.png

Det talas om antiinflammatorisk kost, om superbär, om basisk mat och om hur svårt det är att äta rätt. Enstaka forskningsstudier kan visa att vissa livsmedel har en stor effekt på hälsa eller att det är något man absolut ska utesluta ur sin kost. Så vad ska man egentligen äta och vem ska man lyssna på?

 

Man bör lyssna på de hundratals experter som, utan egen vinning, har sammanställt alla forskningsstudier av god kvalitet och som har givit upphov till de kostrekommendationer som Livsmedelsverket presenterar och som presenteras som Tallriksmodellen; https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/tallriksmodellen Det finns de som påstår att de här rekommendationerna är hopplöst gamla och felaktiga men det stämmer inte, kostråden uppdateras kontinuerligt och är lika över hela världen. Borde Tallriksmodellen kanske byta namn till ”The sexy plate model” för att få större genomslag?

fuf3 kost2.jpg

Tarmflorans goda bakterier mår bra av fibrer som finns i mycket grönsaker och frukt samt av rörelse och fysisk aktivitet. Än så länge kan inte forskningen svara på hur den optimala tarmfloran ser ut eller om det finns säkra kopplingar till sjukdom och fetma.

Tips, ät så här:

  • Ät dig mätt på riktig, varierad mat. Vitamintabletter och mellanmål väger innehållsmässigt inte upp för slarv med maten. Dieter som innebär att man utesluter livsmedel rekommenderas inte heller eftersom vi behöver variationen.

  • Se till att få i dig rikligt med grönsaker av alla färger. Rekommendationen lyder 500 gram frukt och grönt per dag.

  • Dra ned på det röda köttet. Vi rekommenderas att äta maximalt 500 gram rött kött i veckan och framför allt att minska intaget av chark. Det finns proteiner även i grönsaker och framförallt i baljväxter så man behöver inte vara orolig över att få proteinbrist.

  • Det är inte duktigt att dra ned på kolhydrater. Det är vår viktigaste energikälla men välj gärna långsamma kolhydrater. Ett högt fiberinnehåll är bra för tarmarnas rörelse och för tarmfloran.

  • För viktens skull spelar det ingen roll när du äter men många mår bra och undviker småätande om man äter ordentlig frukost, lunch och middag. Att låta bli att äta under korta eller långa perioder, fasta, har ännu inte visat sig ge några hälsoeffekter.

Jessica och Maria.jpg

Om författarna Jessica och Maria

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt. 

bottom of page