top of page
FUf2 träning.jpg

Träna och må bättre

English flag.png

Träning påverkar i princip alla kroppens organ positivt, till och med hjärnan påverkas. Tränar du regelbundet ökar du dina chanser att må bättre, fatta bättre beslut, bli mer stresstålig och prestera bättre på arbetsplatsen.

Att ha en bra kondition och en stor muskelmassa är en av de viktigaste ”friskfaktorerna” för vår kropp. Hälsorekommendationerna kring fysisk aktivitet säger att vi bör sträva mot att få ihop 30 svettiga minuter om dagen eller 150 svettiga minuter per vecka, det vill säga konditionsträning med måttlig intensitet där pulsen går upp och hjärtat får jobba. Du kan dela upp dina minuter i princip hur du vill, det viktiga är att du blir varm och lite svettig. Utöver konditionsträning är rekommendationen att belasta musklerna med styrketräning 2-3 gånger per vecka.

Det finns flera olika förklaringar till att träning ökar ditt välmående. När musklerna är aktiva skickar de ut ämnen i blodet. Ett av dessa har visat sig binda till och oskadliggöra ett annat ämne som bildas vid stress. Stressproteinet tar sig till hjärnan och har en negativ påverkan på områden som hänger ihop med stress och oro. Träningsproteinet kan alltså hindra stressproteinet från att nå hjärnan vilket är en av flera föreslagna fantastiska effekter av träning.

Har du svårt att få till regelbunden träning, tänk på att ett pass alltid är bättre än inget pass! Ett enstaka träningspass påverkar blodtrycket positivt i upp till ett dygn och blodsockerkontrollen i upp till två dygn! 

fuf2 träniing 2.jpg

Finns det någon träning som är bättre en någon annan?

Det enkla svaret är: Nej, den bästa träningen är den som blir av. Är man otränad ska man tänka på att inte gå ut för hårt eller intensivt utan tänka på tekniken och etablera en stabil grund både när det gäller styrka och kondition som man sen kan öka vartefter.

Ett effektivt sätt att förbättra konditionen är att utföra intervallträning. Alla kan göra det utifrån sin egna förmåga och innebär att du delar upp det fysiska arbetet i mindre delar och vilar mellan varje. På så sätt kommer du att orka totalt sätt längre tid på en högre intensitet än om du inte vilar emellan, t.ex. 1 min jogg varvat med 1 min vila. Intervaller kan i princip varieras i det oändliga, och kan också ske på olika sätt. Du kan springa utomhus på platt mark, i backe, i trappa, på löpband, motionscykel vanlig cykel, roddmaskin, crosstrainer osv.  

Tips för träning

  • Variera din träning. Blanda långa och korta pass och ta i lite extra ibland.

  • Ta i och belasta musklerna mer än de är vana vid.

  • Det är aldrig för sent att bli stark, äldre muskler blir också starka av träning.

Jessica och Maria.jpg

Om författarna Jessica och Maria

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt. 

bottom of page