Viktuppgång och viktnedgång
Nästan alla man talar med har en kompis som kan äta hur mycket som helst, eller vad som helst, utan att gå upp vikt. Alternativt kämpar den där kompisen som ett djur för att försöka få vågen att visa några hekton mer än förra veckan. Är det helt enkelt så att vissa inte kan gå ned i vikt medan andra inte kan gå upp i vikt?
Det väldigt korta svaret på den frågan är nej. Är man frisk kommer man att gå upp i vikt om man får i sig mer energi än man gör av med, och förbrukar man mer energi än vad man får i sig från det man äter och dricker går man ned i vikt.
Viktuppgång
Det vi äter och dricker innehåller energi i form av kolhydrater, proteiner, fetter eller alkohol. När dessa ämnen passerat matstrupen och magsäcken och slutligen kommit ned i tunntarmen bryts de ned till sina minsta beståndsdelar och tas upp till blodbanan. Via blodet transporteras ämnena till kroppens celler för att användas som byggmaterial eller som bränsle till energikrävande processer. Om dessa ämnen finns i ett överskott kommer de att lagras för att användas när tillgången till energi är låg. Att lagra överskottsenergin som fett är det som är mest fördelaktigt ur energisynpunkt då det bland annat är energitätt och därigenom lätt att bära på samt är isolerande vilket skyddar oss mot värme och kyla. Detta har förmodligen varit en stor evolutionär fördel som lett till ökad överlevnad i samband med svält och andra katastrofer.
Oavsett vilken sorts energi man äter eller dricker kommer alltså ett överskott resultera i en viktuppgång. Ägnar man sig åt styrketräning kommer med tiden en ökad muskelmassa att bidra till viktökningen, men annars lagras energiöverskottet främst som fett.
Viktnedgång
Förbrukas en större mängd energi än den som tillförs kroppen kommer energin som finns lagrad att användas för att hålla igång alla nödvändiga processer. Är man överviktig och bör få till en viktnedgång är det viktigt att tänka på att få i sig de nödvändiga byggstenar som kroppen behöver för att fungera normalt. För många kan det räcka med att skippa onyttigheter som sötsaker, fikabröd och läsk medan andra kan behöva hjälp med en kostomläggning.
Muskler ökar energiförbrukningen i vila och när man tränar förbrukas också energi, men ändå är det mest effektiva sättet att gå ner i vikt att dra ned på mängden kalorier man äter och dricker. Att bränna 500 kcal genom träning är för de flesta ganska arbetsamt, men det är inte speciellt svårt att äta ikapp motsvarande energimängd.
Hälsosam vikt
Det viktigaste för hälsan är egentligen inte den siffra som vågen visar. Har man en stor muskelmassa, tänk kroppsbyggare, är man tung men hälsosam. Väger man mycket på grund av en stor andel fett på kroppen ökar istället risken för ohälsa och sjukdom. Det man bör fokusera på är kroppssammansättningen - hur stor andel av vikten som utgörs av fett – samt hur mycket fett som lagras runt organen i buken då bukfett ökar risken för sjukdom mer jämfört med samma mängd underhudsfett.
Hälsa i siffror:
-
Vi behöver ha en viss mängd fett på kroppen för att hålla oss friska, men för mycket ökar risken för sjukdom. Män rekommenderas att ha mellan 10 och 20 % kroppsfett och kvinnor mellan 20 och 30 %.
-
För att uppskatta mängden bukfett mäts omfånget strax ovanför naveln. Bukomfånget bör vara maximalt 94 cm för män, och 80 cm för kvinnor.
-
Undvik att gå ned mer än 1 kg per vecka. Den viktnedgången motsvarar ett dagligt energiunderskott på 500 kcal. Ligger man på ett för stort energiunderskott blir det svårt att behålla befintlig muskelmassa och bygga ny. Ett annat sätt att bevara, eller öka, musklernas storlek är att styrketräna.
Om författarna Jessica och Maria
Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt.