top of page
fuf18 streak2.jpg

Träningsstreak - nyttigt eller trendigt?

English flag.png

Att röra på sig är bra av många anledningar, både fysiskt och psykiskt. Ett sätt att öka motivationen kan vara att bestämma sig för att genomföra någon aktivitet varje dag, som att springa eller testa någon annan träningsform. Uttrycket “runstreak” brukar innebära att man springer minst 1,6 km varje dag (en engelsk mile), men det behöver ju inte vara just löpning man ägnar sig åt, det skulle lika gärna kunna vara en yogastreak eller en träningsstreak där man blandar olika träningsformer.  
 
Men kan det bli för mycket av det goda, är det verkligen bra att träna varje dag? 
 
Svaret på den frågan beror till exempel på vilken träning man ägnar sig åt, och vilken träningsdos man är van vid sedan tidigare. Att komma igång med träning genom att få in fysisk aktivitet som ett naturligt inslag i sin vardag och etablera en ny vana är bra. Då behöver man inte förhandla med sig själv om träningspasset ska genomföras eller inte, och när det beslutet är redan taget är det bara att sätta igång.

Fuf18 streak1.jpg

Långsamt bygger man upp kroppen

Är man inte träningsvan och vill komma igång med till exempel löpning är det klokt att börja springa så lite som fem minuter åt gången och sedan öka långsamt. Kroppens strukturer måste få vänja sig gradvis och regeln är att öka långsamt för att hålla i längden – och det är ju det de allra flesta vill. Springer man långsamt och relativt kort är skaderisken antagligen ganska låg, men utför man alltid samma typ av träning kan det ändå bli lite för ensidigt. För att minska skaderisken bör man stärka andra muskelgrupper, och det är därför klokt att variera sin träning genom att lägga till eller varva med exempel yoga och styrketräning.  
  
För att få effekt av sin träning och minska risken att bli skadad är det också viktigt med tillräcklig återhämtning. Till återhämtning räknas vila de tränade musklerna, sömn och att fylla på med energi genom att äta varierad kost. Om återhämtningen blir lidande finns risken att man, istället för att öka sin prestation, blir övertränad. Man har då pressat sig för mycket och får sämre resultat trots att man fortsätter träna. Det finns idrottare som aldrig har kommit tillbaka efter att ha blivit övertränade och man ska ta detta på allvar. 

Vad gäller då, är det bra att träna varje dag?

Ja, kan man bara undvika att belasta sig för hårt genom att träna varierat och få tillräckligt med återhämtning är det väldigt bra att få in en stor mängd fysisk aktivitet i sitt liv.

Jessica och Maria.jpg

Om författarna Jessica och Maria

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt. 

bottom of page