Vad är problemet?
Basuneras ett forskningsresultat ut som en ny och fantastisk träningsmetod kan det bli lite skevt eftersom just den studerade gruppen kanske inte är representativ för en hel befolkning, vilket gör att gemene man inte alls får de önskade resultaten. Mätningarna som använts kanske inte heller är intressanta för “medelsvensson” utan endast för de få individer som har superspecifika krav på sin träning för att kunna kvala in i OS-truppen i en viss idrottsgren.
Att översätta resultat som visar att en viss kosthållning bidrar till förbättrad hälsa hos en grupp med en viss sjukdom till att bli en diet som ska göra friska individer friskare är inte heller logiskt.
Ett annat problem med att presentera ny forskning, på specifika grupper, som en trend är att långtidseffekterna av nya metoder inte har hunnit bli studerade än och det skulle kunna visa sig att den nya metoden innebär en hälsorisk.
Finns det någon träning som är bättre en någon annan?
Det enkla svaret är: Nej, den bästa träningen är den som blir av. Är man otränad ska man tänka på att inte gå ut för hårt eller intensivt utan tänka på tekniken och etablera en stabil grund både när det gäller styrka och kondition som man sen kan öka vartefter.
Ett effektivt sätt att förbättra konditionen är att utföra intervallträning. Alla kan göra det utifrån sin egna förmåga och innebär att du delar upp det fysiska arbetet i mindre delar och vilar mellan varje. På så sätt kommer du att orka totalt sätt längre tid på en högre intensitet än om du inte vilar emellan, t.ex. 1 min jogg varvat med 1 min vila. Intervaller kan i princip varieras i det oändliga, och kan också ske på olika sätt. Du kan springa utomhus på platt mark, i backe, i trappa, på löpband, motionscykel vanlig cykel, roddmaskin, crosstrainer osv.
Vad ska man göra då?
-
Var skeptisk – om något låter för bra för att vara sant är det förmodligen det.
-
Följ de tränings- och kostrekommendationer som utgår från vad den samlade forskningen har visat. Med den samlade forskningen menas att stora grupper av experter har gått igenom all forskning inom sina respektive specialområden och författat riktlinjer. I och med det samlade greppet är chansen betydligt större att råden gäller för alla och att de är säkra, på både lång och kort sikt, jämfört med om man lyfter ut resultatet ur en enstaka forskningsartikel.
-
Innebär hälsoråd du läser om att du måste köpa specifika produkter som inte rekommenderas av hälso-och sjukvården är risken stor att du blir lurad.
Om författarna Jessica och Maria
Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt.