Alkoholens påverkan på träning och hälsa
Ett till två glas rödvin om dagen ger tyvärr inte de positiva hälsoeffekter som de flesta av oss blev itutade för ett tjugotal år sedan. Slutsatserna kom ifrån felaktiga korrelationer där det i själva verket var så att de som regelbundet konsumerade rödvin levde ett hälsosammare liv på andra sätt och att det var det – och inte vinet - som minskade ohälsan. Som tur är ändras evidensbaserad information i takt med att den bakomliggande forskningen gör det, men det kan ta lite tid.
Man kan hitta teoretiska förklaringar till att vin skulle vara så väldigt nyttigt. Till exempel innehåller vin en antioxidant som heter resveratrol. Antioxidanter är ämnen som skyddar våra celler från fria radikaler, och fria radikaler är reaktiva molekyler som bildas naturligt i cellerna när de arbetar. Fria radikaler uppfattar man ofta som något negativt och skrämmande eftersom de kan orsaka förändringar på DNA vilket i värsta fall kan ge upphov till åldrande, mutationer och cancer. Om fria radikaler är farliga måste väl därför antioxidanter vara bra? Ja, så är det, och därför kan våra kroppar reglera nivåerna av fria radikaler mycket väl. Vad gäller antioxidanter gäller “mer är inte alltid bättre” eftersom det tycks vara så att fria radikaler också är viktiga signalmolekyler i muskler i samband med träning och därför inte till varje pris bör tas bort.
Trots den teoretiska antioxidant-förklaringen till vinets positiva effekter kommer man inte undan det faktum att alkohol- (etanol) molekylen är skadlig och ökar risken för cancer - även om man dricker måttlig mängder. Sammanfattningsvis, vad gäller den fysiska hälsan, är rådet att man bör avstå alkohol.
Tycker man att den psykiska hälsan förbättras av att få ta något glas vin då och då, men undrar om ens träningsresultat påverkas negativt visar en kunskapsöversikt om alkohol och idrott, från Gymnastik och idrottshögskolan, följande:
-
Dagen efter att man har druckit verkar nervsystemet vara påverkat med resultatet att aktivering av muskler kan bli sämre (mindre kraftutveckling), försämrade reaktionstider, förmåga att fatta beslut och även sämre koordination. Däremot verkar inte hjärtat, ämnesomsättningen och uthålligheten påverkas i någon större grad.
-
Under passet är det inte så lämpligt att dricka alkohol. Skaderisken ökar, motoriken försämras, risken för uttorkning ökar och även uthålligheten. Däremot påverkas inte styrkan eller att prestera på max.
-
Vad gäller träningssvaret verkar inte nervsystemet (vilket innebär signalerna som styr musklerna) påverkas om konsumtionen är låg/medel. Däremot har man sett en minskning av uppbyggande hormoner.
En måttlig konsumtion av alkohol verkar med andra ord inte försämra träningen nämnvärt, men har man som syfte med sin träning att den ska bidra till att man håller vikten i schack bör man ta sig en titt på kaloriinnehållet. Ett gram alkohol innehåller 7 kcal vilket är betydligt mer energi än vad samma mängd kolhydrater och proteiner innehåller (4 kcal/gram). Dricker man två glas vin får man i sig 168 kcal vilket är lite mer än till exempel en och en halv banan – och vore det en tävling i positiva hälsoeffekter vinner bananen lätt.
Om författarna Jessica och Maria
Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt.