top of page

Sötsaker och snacks hur ska man tänka?

English flag.png

Sötsaker, efterrätter, snacks och fika det finns så mycket gott! Sötsug kan bero på olika saker, mitt främsta tips för att minska suget efter sötsaker och snacks är att äta dig mätt på dina måltider och se till att de är väl sammansatta. En välkomponerad måltid bör för de flesta innehålla en kolhydrat-, protein- och fettkälla. Lunch och middag bör även innehålla grönsaker och komplettera sedan dagens måltider med några frukter.

 

Här visar Livsmedelsverket hur en tallrik skulle kunna se ut:

Emma2 Sötsak4.png

Om du får i dig tillräckligt med näring och energi så minskar oftast sötsuget, det kanske räcker att äta en bit choklad i stället för hela kakan. Blir du väldigt sugen på något sött under eftermiddagen, lägg till ett eftermiddagsmellanmål. Min filosofi är att ”man kan äta allt men inte jämt” detta betyder att ibland kan du ta en bakelse till fikat och andra gånger väljer du en smoothie eller frukt.

En annan anledning till sug efter sött eller salt är att smaklökarna vänjer sig snabbt med söt/salt smak och vill ha mer. Du behöver mer salt eller socker för att känna dig tillfredsställd. Upplever du detta, håll dig borta från mycket salt och sötsaker 1–2 veckor så brukar söt- eller saltsuget minska.

 

Korta tips:

  • Ät dig mätt på mat och försök få till väl sammansatta måltider.

  • Lägg till mellanmål om suget beror på att du är hungrig.

  • Undvik livsmedelsförbud, dessa kan i många fall leda till att chokladkakan ”ropar ditt namn” och det blir ännu svårare att avstå.

  • Kom ihåg: man kan äta allt men inte jämt.

 

Tänk till innan du äter:

  • Ett tips är att ställa dig två frågor innan du äter något som är utanför de vanliga måltiderna. Detta ger dig även extra tid att tänka igenom dina matval.

  • ”Är jag hungrig eller sugen?” är svaret hungrig då är det bättre att välja mat.

  • Är svaret sugen, se till att ha bättre val som frukt, bär eller smoothie tillgängligt. Ett tips att minska sötsuget är att se till att du äter tillräckligt och blir mätt på dina måltider.

  • ”Är det värt det?” Gör en snabb utvärdering om du verkligen tycker om det som erbjuds eller om du enbart äter för att det finns tillgängligt.

 

Till exempel:

  • är ungarnas halvtuggade godis värt det? Antagligen NEJ

  • är den torra bullen som legat framme på kontoret värt det? Antagligen NEJ

  • är bullen på favoritkaféet med en vän värt det? Antagligen JA

 

Källa: Livsmedelsverket

bild Emma.png

Om författaren Emma

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Emma Lindblom som är leg. dietist i Sverige och Registered Dietitian i USA. Emma har även en mastersutbildning i Exercise Science från University of Houston, TX, USA samt gått Internationella Olympiska Kommitténs Sport Nutrition Diploma.  Emma föreläser och skriver om hur man kan äta sig till bättre hälsa, välmående och prestation. Emmas specialområde är hur man ska äta för att må bra och samtidigt prestera både inom elitidrotten och företagsvärlden.

bottom of page