top of page
BB3 Träna.jpg

Hur tränar man mindfulness?

English flag.png

Men hur tränar man då mindfulness? Hur når man ett sådant tillstånd? De mest klassiska mindfulnessövningarna är sittande, liggande eller gående meditation. En bra övning att börja med och som ger en härlig avslappnande effekt är liggande kroppsskanning, prova gärna innan du ska sova. Vill du gå vidare med sittande meditation kan du prova andningsankaret med fokus på just andningen. Du kan söka på nätet eller lyssna på dessa meditationer via en mindfulness app. Fördelen med den nya tekniken är att all guidning finns lättillgängligt.

När du mediterar så riktar du uppmärksamheten mot andningen, kroppsförnimmelser eller känslor och tankar som kommer och går. Under meditationen kommer du gång på gång att tappa fokus och försvinna i väg. Tankarna vandrar in i framtiden eller tillbaka på det som varit. Att det händer är helt naturligt, det är tankarnas natur att vandra i väg och det är en del av övningen. Så när det händer så övar du dig på att acceptera att dina tankar vandrar i väg – utan att döma dig själv för att det hände – och sedan flytta tillbaka din uppmärksamhet till det du valt att fokusera på.

Det är det här som är själva övningen! Att uppmärksamma när dina tankar vandrar i väg, för att sedan släppa dem för att komma tillbaka och fokusera på övningen igen. Det är som att vara på det mentala gymmet för att bli stark och vältränad.

bb3 träna2.jpg

Andningsankaret:

  • Sätt dig ner, slappna av och följ några andetag.

  • Du behöver inte andas på ett särskilt sätt utan bara vila i dina andetag…

  • Andas in och var medveten om att du andas in. Andas ut och var medveten om att du andas ut…

  • Kan du uppmärksamma det ögonblicket av stillhet som uppstår i kroppen efter en utandning?
    Följ dina andetag på det här sättet och utforska förnimmelserna i kroppen nyfiket under ett par minuter. När uppmärksamheten far i väg så behöver du bara vänligt och tålmodigt föra den tillbaka till andningen.

  • Försök att göra denna övning utan att värdera eller döma dig själv.

  • Prova redan nu när du läst klart detta! Du är just nu på det mentala gymmet med din hjärna och stärker uppmärksamhetsmuskeln – du mediterar!

Beatrice bild.jpg

Om författaren Beatrice

Beatrice Blidner. Leg. Fysioterapeut, mindfulnesslärare och grundutbildad i psykoterapi (PDT och ACT). Arbetar på Fungera – rehab mottagning i centrala Göteborg. Där möter hon individer med lätt till måttlig psykisk ohälsa som stress, utmattning, oro, ångest och nedstämdhet. Fungera är en privat mottagning men med vanlig sjukvårdstaxa och dit kan man söka utan remiss. Beatrice undervisar på Göteborgs Universitet sen 2004. Beatrice har arbetat de senaste 6 åren på Mindfulnesscenter där hon utbildat mindfulnessinstruktörer och lett ett 20-tal retreater. Hon har dessförinnan arbetat 25 år på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Är du intresserad av vad Beatrice skriver om mindfulness kan du ta kontakt med henne på LinkedIn.

bottom of page