Lycka är en färdighet
Det vi tränar på blir vi bra på, så enkelt är det. Tränar du uppmärksamhet blir du bra på uppmärksamhet. Övar du på ett vänligt förhållningssätt till dig själv och andra så går det lättare och lättare att tänka snälla tankar. Ju oftare du väljer att ha fokus på det som är gott i ditt liv, desto lättare blir det att se livet från den ljusa sidan. Övar du på att vara tacksam blir du mer tacksam.
Detta beror på att hjärnan är plastisk det vill säga formbar. De synapser i hjärnan som aktiveras bildar nätverk och blir som upptrampade stigar som är lättare att följa ju fler gånger du har gått där.
Vår hjärna är främst designad för överlevnad, inte för att vi ska känna lycka, så våra tankar har en negativ bias, vi ska ha koll på faror, hot och presumtiva fiender. Om vi låter våra tankar vandra fritt så färgas de lätt av oro för framtiden eller ältande över det som hänt. Dessa problemfokuserade tankar kostar energi och gör oss trötta. På så sätt går vi miste om möjligheten vi har att uppleva, njuta av och påverka nuet. Vi tenderar också att jämföra oss med andra vilket skapar onödig stress eller otillräcklighetskänsla.
Ett "motionspass" för lycka:
-
Skriv tacksamhetsdagbok. Du kan faktiskt träna upp din förmåga att fokusera på det som är gott.
-
Schemalägg gnälltid tillsammans. Ibland behöver man gnälla men genom att begränsa tiden för gnäll så fastnar man inte i ältande.
-
Träna på att njuta av de små stunderna i vardagen, ge dig tid att stanna upp ute i naturen, öppna alla sinnen och låta sig förundras över allt det vackra
Om författaren Beatrice
Beatrice Blidner. Leg. Fysioterapeut, mindfulnesslärare och grundutbildad i psykoterapi (PDT och ACT). Arbetar på Fungera – rehab mottagning i centrala Göteborg. Där möter hon individer med lätt till måttlig psykisk ohälsa som stress, utmattning, oro, ångest och nedstämdhet. Fungera är en privat mottagning men med vanlig sjukvårdstaxa och dit kan man söka utan remiss. Beatrice undervisar på Göteborgs Universitet sen 2004. Beatrice har arbetat de senaste 6 åren på Mindfulnesscenter där hon utbildat mindfulnessinstruktörer och lett ett 20-tal retreater. Hon har dessförinnan arbetat 25 år på en psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Är du intresserad av vad Beatrice skriver om mindfulness kan du ta kontakt med henne på LinkedIn.