top of page
anna2 sova2.jpg

Lockas du av att sova under bar himmel?

English flag.png

Att vistas i naturen är bra för både vår fysiska, psykiska och sociala hälsa. Våra stresshormorer minskar till och med redan genom att titta på en naturbild även om effekten blir mycket större när vi är ute i naturen. Att vara i naturen främjar och uppmuntrar också fysisk aktivitet, det är naturligt att vi rör på oss när vi kommer ut. Samtidigt är underlaget varierat och utmanande vilket påverkar vår koordinationsförmåga och balans positivt. Att vara i naturens avslappnande miljö tillsammans med andra främjar även vår sociala hälsa.

 

Man måste så klart inte sova i naturen för att tillgodogöra sig de positiva effekterna, men om du är nyfiken så våga testa. Förutom de hälsomässiga fördelarna så blir det mest sannolikt ett äventyr att minnas.

 

Vad finns det då för alternativ om du vill testa på att sova i naturen? Att sova i tält kan kännas tryggast en första gång. Ett annat alternativ är att kolla upp var det finns vindskydd och bege sig dit. Det finns ofta flera vindskydd i naturreservat och vid dessa ordnade eldstäder och ibland också ved. Man kan dock sällan förutsätta att vare sig vindskyddet är ledigt eller att det finns ved, så en back up plan kan vara bra att ha.

 

Att sova i hängmatta är annat alternativ. En hängmatta är enkel att sätta upp, dock krävs det träd att fästa den i. Till de flesta hängmattepaket ingår en så kallad tarp som man kan spänna upp ovanför hängmattan, som en tältduk som skyddar om det kommer regn och som också gör att det blir lite varmare i hängmattan. Om vädret är stabilt så är det dock att föredra att sova utan tarp. Att titta rakt upp i trädkronorna eller på en stjärnklarhimmel det sista man gör innan man somnar är det inte mycket som slår.

bb3 träna2.jpg

Man kan också sova på ett liggunderlag rakt på marken. Man kan även då använda en tarp för värme och skydd mot regn och/eller ett tält som enbart är av nät för att skydda sig mot mygg och andra insekter.

 

Andra tips att tänka på om du vill sova ute:

  • Gör det inte svårare än det behöver vara. Åk till exempel inte så långt, det finns fina naturreservat närmare än du tror och en naturupplevelse kräver inte storslagna platser eller vyer.

  • Reka gärna innan, dvs åk eller gå till platsen du vill sova på och se hur den ser ut med ”sova-ute-glasögon” alternativt ta dig tid att hitta en bra och vacker plats.

  • Börja att ställa i ordning sovplatsen i tid, så att det inte hinner bli mörkt. Ta reda på var solen går upp och ner. Det är magiskt att se solen gå upp i gryningen från sovplatsen. Om du sover på marken, ta bort stenar, grenar och kottar etc. så sover du bättre. Om du sover i hängmatta, tänk på att ha ett liggunderlag i hängmattan för värmens skull.

  • Förbered mat hemma, tex hacka, förkoka, förbered deg eller vad det nu kan vara. Våga lyxa till det

  • Var minst tre personer så känns det tryggare och enklare (och roligare).

  • Ta med dig för mycket. För många är det en sport att packa så tajt som möjligt och ja, det är viktigt om man ska vandra och bära sin packning långt. Men om du ska sova ute en första gång och inte behöver gå så långt från bilen så kan man ju faktiskt utnyttja det och lära sig med tiden vad man tycker att man behöver.

Källa: https://www.folkhalsomyndigheten.se/livsvillkor-levnadsvanor/friluftsliv/friluftsliv-for-battre-folkhalsa/

Anna bild.jpg

Om författaren Anna

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Anna Tengblad. Anna har en kandidatexamen bland annat i idrottslära, humanbiologi och idrottspedagogik och 25 års erfarenhet av att arbeta med idrott, träning och proaktiv hälsa. Hon är också författare till boken ”Girls Night Out – 12 nätter bortom Stockholms storstadsdjungel”.

bottom of page