top of page
Anna1 Yoga.jpg

Kan jag bli en Yogini - en som utövar yoga?

English flag.png

Yoga är en fantastisk träningsform som du kan utföra på det sätt som passar dig bäst. Lugnt och återhämtande, eller mer utmanande för styrka och balans. Du måste varken vara vig eller göra avancerade poser för att få positiv effekt av yoga. Allt fler ser även yogan som ett komplement till annan träning för en mer hållbar hälsa och kropp.

 

När vi pratar om yoga så tänker nog de flesta i västvärlden på yoga med fokus på fysiska övningar genom de ställningar, yogaposer, som kallas asanas. Men yoga är egentligen ett antal olika former av fysiska och meditativa tekniker med uråldrig tradition och med koppling till filosofi och till flera religioner.

 

Yogans ursprungsland är Indien och i öst har man utövat yoga i tusentals år medan det i väst är en betydligt yngre träningsform. Därav är också forskningsfältet begränsat även om forskningen förbättrats avsevärt de senaste åren. Den forskning som är gjord i västvärlden fokuserar på effekterna av den fysiska yogan.

 

Forskning har till exempel visat att yogan förbättrar den allmänna hälsan genom att lindra stress, förbättra mental hälsa, sömn och balans. Den ger också stöd för att regelbunden yogaträning är smärtlindrande, framför allt vad gäller problematik och funktionsbegränsningar i ländryggen men även i nacken.

Anna Yoga2.jpg

I dagens uppkopplade och prestationsinriktade samhälle lockas många till yogan på grund av dess motpol till andra träningsformer. I andra träningsformer handlar det ofta om att pusha sig själv till att bli starkare eller att få bättre tider medan yogan har ett annat förhållningssätt, där handlar det mer om att lyssna på kroppen och att vara närvarande i nuet medan man utför sina övningar. En miljon svenskar utövar någon form av yoga, det verkar med andra ord som att väldigt många mår bra av denna träningsform och att den är här för att stanna.

 

Forskning visar bland annat att yogabaserad träning kan hjälpa till att:

 • Förbättra allmän hälsa: lindra stress, stödja goda hälsovanor, förbättra mental hälsa, sömn och balans.

 • Lindra smärta och förbättra funktion i rygg och nacke.

 • Lindra klimakteriesymptom.

 • Hantera ångest eller depressiva symtom i samband med svåra livssituationer. Däremot inte diagnostiserade psykiska tillstånd, t.ex. ångest, depression eller posttraumatisk stresstörning (PTSD).

Anna Yoga3.jpg

Testa Challengize egna yogapass under Annas ledning. Passet är 10 min långt och allt du behöver är en mjuk matta och en lugn plats där du kan slappna av.

 

Yogopedia

 • Asana = Fysisk kroppsställning. Betyder ursprungligen sittande position och att ”sitta i stadighet”.

 • Meditation = Meditation är ett samlingsnamn för en mängd olika tekniker för att träna sinnet.

 • Mindfulness = Medvetenhet i nuet om vad som pågår i sinnet utan att vara dömande.

 • Namaste = Jag bugar för dig. Sägs inom yogan i kombination med handflatorna ihop framför bröstet eller tredje ögat. Öppnar upp oss och visar respekt för oss själva, våra lärare och medmänniskor.

 • Yoga = Förening. Att förena kropp, sinne och själ/medvetande för att uppnå fullständig närvaro och upplysning.

 • Yogi = En person som utövar yoga. Används ofta som den maskulina formen för en utövare.

 • Yogini = En person som utövar yoga. Används oftast för att beskriva en kvinnlig yogautövare.

 

Källor: The National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH)

https://yogobe.com/se/yoga/om-yoga och https://yogaliving.se/yoga-ordlista/

Anna bild.jpg

Om författaren Anna

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Anna Tengblad. Anna har en kandidatexamen bland annat i idrottslära, humanbiologi och idrottspedagogik och 25 års erfarenhet av att arbeta med idrott, träning och proaktiv hälsa. Hon är också författare till boken ”Girls Night Out – 12 nätter bortom Stockholms storstadsdjungel”.

bottom of page