top of page
  • Challengize team

Stockholm Multi Island Run: en intervju med Elisabet Pärsdotter Westman

Elisabet Pärsdotter Westman är en av "the Original 10" i Stockholm Multi Island Run och var stolt medlem av team Girl Power, som vann 2017 års upplaga.


En annan kul grej är att genom att gå i mål i Sollentuna Summer Winter Maraton, är Elisabet den första personen som någonsin genomfört en Challengize Super-klassiker. Nämligen att gå i mål i samtliga våra experience races på ett år. Något endast 70 personer kan ha en teoretisk chans att klara under 2018.


Kolla in vad Elisabet har att säga om SMIR och vilka råd hon har till er som ska delta för första gången.



Till att börja med, kan du introducera dig själv?

Jag heter Elisabet och är personlig tränare, hälso- och träningsexpert och älskar swimrun. Jag leder genom gott exempel, så jag rör på mig väldigt mycket och prioriterar en sund blandning. Saken är att jag bara älskar att vara fysiskt aktiv och att utmana min kropp för att se vad jag kan uppnå. Förra året t.ex. deltog jag i 5 swimrun tävlingar i Europa bl.a. Ö-till-Ö, plus flera löplopp, de flesta ute i naturen eftersom jag älskar den typen av upplevelse. Det är viktigare för mig än medaljer!


Hur var det att vara en av the Original 10?

För det första var det en ära. Men även om jag har mycket erfarenhet, var jag väldigt nervös! Vi hade ingen idé hur loppet skulle kännas, speciellt med tanke på att man hela tiden avbröt löpningen mellan öarna. Då fick trötta muskler en chans att stelna till rejält. I slutändan kändes det som åtta korta, men väldigt intensiva lopp, och att hamna i rätt tempo på alla öarna var svårt.

Men det var ett fantastiskt event, och en otrolig upplevelse. Stämningen var toppen mellan lagen under hela dagen. Det var som om vi var ett enda stort team. T.ex. om någon blev skadad peppade vi och motiverade varandra. I slutändan var det mer en gruppupplevelse än en tävling. En fantastisk upplevelse för likasinnade.


Vad gör SMIR till en så unik upplevelse?

Det jag främst älskar med SMIR är att det är utomhus, och du springer i naturen. Sånt gillar jag. Dessutom det faktum att vi hela tiden avbröt loppet för korta båtturer mellan öarna. Jag är mer van vid swimrun där man växlar mellan att simma och springa. Men eftersom man i SMIR åker båt mellan öarna kändes loppet mer som åtta korta lopp, speciellt då det var en gemensam start på alla öarna. Utöver det var det en rejäl utmaning att på båten fick trötta muskler en chans att stelna till rejält och det blev svårare och svårare att hålla tempo och rytmen i löpningen.


Men även att det inte finns en förbestämd rutt att följa. Det gör att loppet blir lite av ett orienterarlopp, eftersom du och din partner måste hitta den bästa vägen för er. Och dessutom har man ingen aning var de andra lagen är, så man vet inte om man ligger före eller efter. Det är verkligen en spännande upplevelse.


Till sist, älskar jag att det är en lagutmaning. Min partner Johanna och jag hade en fantastisk dag. Vi hittade ett bra tempo för oss båda, där vi kunde både springa och prata. Vi spenderade hela dagen med att prata om allt möjligt, från löpning till sport, till familjer och sånt. En fantastisk uppplevelse för oss båda.


Eftersom det inte fans en rutt, hur bestämde ni vilken väg ni skulle ta?

Vi hade lite olika taktik beroende på vilken ö det var. Men vi studerade kartan innan så vi kunde förbereda lite. Självklart gick inte allt enligt plan, och ibland frågade vi helt sonika öbor om en plats på kartan eller bästa väg dit vi skulle. Jag antar att alla lagen gjorde det, och på så sätt fick alla ett unikt lopp.


Vår hemlighet var att hitta en jämn fin rytm och bara köra på. Efter loppet upptäckte vi att vi även sprang längst av alla, men snabbast, så det gick ju bra ändå.


Var det någon ö som var tuffare än de andra?

Ornö, definitivt! När man väl kommit dit är man rejält trött, och på sista delen av loppet. Man är naturligt redan trött, och alla stopp i löpningen gör musklerna extremt trötta. Och Ornö är den största ön, 20km. Så det var både mentalt och fysiskt jobbigt.


SMIR2018 är andra upplagan, kommer ni försvara er titel?

Absolut, inte en chans att jag missar detta.


Har du några tips till de som kör SMIR för första gången?

Det enda jag kan säga är var förberedd. Det är inget enkelt lopp. Alla öarna är olika, med olika underlag och terräng. Man går från asfalt, till trail, till grusvägar och tillbaks. Det kräver speciella förberedelser. Försök göra en plan hur ni vill springa, och tänk på att det är en väldigt lång dag, nästan 10 timmar. Var beredd på det.


Och för att vara lite mer praktisk skulle jag säga ta med extra strumpor och olika par skor för de olika underlagen.


Men främst och kanske det viktigaste; satsa på att ha kul. Så enkelt är det.


Har du vad som krävs för att klara Stockholm Multi Island Run? Gilla Facebook-sidan så missar du ingen information om loppet.


bottom of page