top of page
fuf6 frestelser.jpg

Så här tacklar du frestelse

English flag.png

Vår hjärna är smart, men smart på sitt eget, ganska kortsiktigasätt. Den försöker skydda oss från hot som hunger, svält, trötthet och direkt farliga situationer, och ser till att belöna oss för sådant som är nödvändigt för vår egen och vår arts överlevnad. Våra försvarsmekanismer är i princip samma nu som de var för flera tiotusentals år sedan. En tydlig belöning i nuet kommer alltid att locka oss mer än en diffus positiv konsekvens i en avlägsen framtid. Men om vi alltid väljer den snabba belöningen kan det leda oss i fel riktning.

Ett sätt att bli medveten om de val du gör, vilket ju är en förutsättning för att någonsin kunna ändra ett beteende, är att analysera de situationer där man lätt faller för sina frestelser. Inom KBT (kognitiv beteendeterapi) använder man sig av en modell för att analysera sina beteenden som kallas SORK. En sådan modell kan vara till hjälp för att komma fram till om man vill ändra sitt beteende eller inte. Här använder vi träning som exempel men du kan självklart fylla i helt andra exempel i modellen. Till exempel kan det handla om att man har svårt att låta bli bullarna i frysen eller vinglaset till vardagsmiddagen.

 

S: Stimuli.
Jag ser mina träningskläder ligga packade i träningsväskan och jag borde åka och träna nu.

 

O: Organism.
Jag känner mig trött, håglös och frusen. Motståndet att ta väskan och gå iväg är jättestort. Tanken ”Jag tränar imorgon, det passar bättre” infinner sig. 

 

R: Respons.
Jag ställer in träningsväskan i garderoben och sätter mig i soffan och surfar på mobilen istället.

 

K: Konsekvens kortsiktigt.
Jag njuter av att sitta i soffan och surfa och det är mysigt. Jag slapp den jobbiga känslan.

 

K: Konsekvens långsiktigt.
Jag undviker det jobbiga men mår dåligt av det efter en stund. Dels känner jag mig misslyckad för att jag inte tog mig iväg trots att jag hade bestämt det och dels känns det jobbigt att inte orka springa upp för rulltrappan till bussen utan att bli så andfådd att alla tittar på mig när jag kommer fram. 

En specifik frestelse som du har svårt att stå emot:

  • Stanna upp och tänk efter. Vill jag verkligen ha den där chokladkakan eller handlar det om något annat? Är du egentligen hungrig, trött, rastlös eller vill belöna dig själv? Gör en lista på andra saker du kan belöna dig med istället som inte är kopplade till din frestelse.

  • Var lite hälsosamt regelstyrd. Håll fast vid de mål du har satt upp för dig själv, men kom ihåg att allt inte är förstört om du avviker från planen emellanåt. Ibland äter vi gräddtårta för att det bjuds på kalas, men var själv den som bestämmer hur många bitar du äter eller våga tacka nej om du inte vill äta gräddtårta.

Jessica och Maria.jpg

Om författarna Jessica och Maria

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt. 

bottom of page