top of page
fuf13 vego.jpg

Vegeterian eller vegan? 

Att äta kött är kanske en självklarhet för de allra flesta, men ser man till utbudet i butiker och på restauranger kan man ana att intresset för att utesluta vissa, eller alla, typer av livsmedel från djurriket ökar. För den som inte är van vid att äta vegetariskt (som kan innebära att man ändå äter ägg och mjölkprodukter) eller veganskt (som är en kosthållning med livsmedel uteslutande från växtriket) uppstår det ofta en rad frågor:  

Riskerar man att få brist på protein om man inte äter kött? 
Förutom att få i sig tillräckligt mycket energi behöver alla människor få i sig de byggstenar som kroppen behöver för att fungera. Aminosyror, som är beståndsdelarna i protein, är exempel på en sådan byggsten som många är oroliga att inte få tillräckligt av om man utesluter animaliska livsmedel – speciellt om man tränar mycket. Detta är dock inte något man behöver vara orolig för så länge man äter en varierad kost eftersom även växter innehåller proteiner – speciellt baljväxter.  

fuf13 vego2.jpg

Finns det några risker med att äta vegetariskt eller veganskt? 

För vuxna, friska individer är det inte förknippat med några hälsorisker att dra ned på animaliska livsmedel så länge man äter varierat. Äter man vegansk kost kan det däremot vara svårt att få i sig vitamin B12 och tillräckligt mycket järn, vilka båda behövs för blodbildning och transporten av syre. 

 

Personer med en väldigt hög energiförbrukning, till exempel barn och ungdomar som växer samt idrottare, kan ha svårt att få i sig tillräckligt mycket energi om livsmedel utesluts ur kosten och att ligga på ett energiunderskott om man inte har en övervikt är inte att rekommendera. Vill man ändå prova på en vegetarisk eller vegansk livsstil kan det därför vara klokt att få hjälp med att komponera sina måltider på ett bra sätt.  

Vad finns det för fördelar med att äta vegetariskt eller veganskt? 
Att äta stora mängder frukt och grönt är, förutom att det oftast är bättre för både plånboken och miljön än animaliska livsmedel, även bra för att det innehåller en stor mängd vitaminer, mineraler och fibrer. Enligt De Nordiska näringsrekommendationerna (NNR) bör vuxna äta minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag, och den nationella undersökningen Riksmaten som görs med jämna mellanrum visar att majoriteten av svenskarna inte når det målet.

Tips till dig som vill äter med vegetariskt:

  • Väg upp 500 gram grönsaker på en köksvåg för att se hur stor mängd det är som rekommenderas per dag.

  • Om vegetariskt är helt ovant - välj en vecka då och utmana en kompis/kollega/släkting att byta ut köttet, fågeln eller fisken vid minst tre tillfällen.

  • Bjud en grönsaksskeptisk köttätare på en helt vegetarisk eller vegansk middag för att bevisa att man faktiskt kan äta sig riktigt god mat som man också blir mätt av utan att tillaga kött.

Jessica och Maria.jpg

Om författarna Jessica och Maria

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Jessica Norrbom och Maria Ahlsén som båda har doktorerat i medicin. Sedan 2013 driver de sitt gemensamma företag Fortasana som jobbar med kost, träning och hälsa ur ett vetenskapligt perspektiv. Maria och Jessica föreläser och skriver populärvetenskap och reder på ett lättbegripligt sätt ut komplicerade hälsomyter samt ger konkreta tips på vad som verkligen är hälsosamt. 

bottom of page