top of page
Emma5 hitta rätt 2.jpg

Hitta rätt bland alla kost- och hälsotips

English flag.png

Det finns så mycket tips och råd om hur man ska och inte ska äta/dricka. Det är en djungel med tips som lätt kan leda till förvirring. Kom ihåg att du bör anpassa din kosthållning och livsstil efter dina förutsättningar. Du kanske inte mår bra av att följa grannens eller kollegans plan.

 

Var extra noga att vara källkritisk, det finns många som skriver och pratar om kost utan att ha någon form av utbildning i området. Det finns även många anekdotiska berättelser om hur en person gjort si eller så och nu mår toppen. Innan du hoppar på dessa tips, gör en utvärdering, har personen samma förutsättningar som dig? Kom ihåg du måste hitta vad som fungerar och passar dig.

 

När du är källkritisk är det bra att kontrollera personen som skriver om tipset, är personen utbildad i området? Är tipset vetenskapligt baserat? Har du möjlighet att läsa själva studien som tidningen skriver om? Ibland tolkas studier så det blir fina rubriker och kanske inte visar forskningen som gjorts.

Emma5 hitta rätt tips.jpg

Generellt är målet med en persons kosthållning att den ska ge energi och näring. Kosthållningen kan även bidra till en hälsosam livsstil. Faktor som ibland glöms bort är att din kost även ska vara god, smakrik och kan förhöja många stunder.

 

Tips till att hitta rätt i konstdjungeln

  • Hitta det som passar dig och du mår bra av, det finns inte en kosthållning eller livsstil som passar alla.

  • En bra källa i for av en person bör ha utbildning i området.

  • Är källan en vetenskaplig artikel som tolkats av en skribent, då kan det vara värdefullt att läsa själva artikeln.

  • Uttryck som börjar med ”Dom säger…” jag har alltid funderat över vilka ”dom” är och hur de får sin kunskap.

  • Låter det för bra för att vara sant, så är det med största sannolikhet det.

bild Emma.png

Om författaren Emma

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Emma Lindblom som är leg. dietist i Sverige och Registered Dietitian i USA. Emma har även en mastersutbildning i Exercise Science från University of Houston, TX, USA samt gått Internationella Olympiska Kommitténs Sport Nutrition Diploma.  Emma föreläser och skriver om hur man kan äta sig till bättre hälsa, välmående och prestation. Emmas specialområde är hur man ska äta för att må bra och samtidigt prestera både inom elitidrotten och företagsvärlden.

bottom of page