top of page
Emma4 matsvin2.jpg

Minska ditt matsvinn – bra för plånboken och klimat

English flag.png

Att minska matsvinn hjälper plånboken, klimat och miljö. Det kan även spara tid, visste du att den vanligaste faktorn till att hälsosamma vanor inte blir av är att tiden inte räcker till? En del i att minska matsvinn är att planera dina måltider och storhandla, dessa två gör även att du spar tid. Ett annat sätt att minska matsvinn som även spar tid är att frysa in eller göra matlådor av överbliven mat.

 

Kan det jag gör göra skillnad? Enligt Naturvårdsverket slängs ungefär en miljon ton livsmedelsavfall i Sverige. 2021 slängdes motsvarande 86 kg livsmedelsavfall per person, av detta kommer 59 kg per person från hushållen. Uppskattningen är att ca 15 kg per person är matsvinn eller sådant som skulle kunna ätas. Så visst gör det skillnad om vi tänker till lite extra.

Emma4 matsvin.jpg

När du börjar göra medvetna val och försöker minska ditt matsvinn kommer du kanske hamna i situationer där du inte vet om mat är ok att äta om maträtten stått för länge i kylen. Börja att använda dina sinnen: bäst före datum är en riktlinje, lukta/smaka på produkten och se om den fortfarande är ok. Luktar produkten/maträtten ok och smakar bra är den antagligen också ok att äta.

 

OBS! Sista förbrukningsdagen betyder däremot att du inte bör äta den efter utsatt datum.

 

Tips att minska ditt matsvinn:

  • Ta hand om dina matrester och göra matlådor som du kan ha till lunch dagen efter eller frys in för stressiga dagar - ett lifehack som är guld värt.

  • Har du många mindre portioner kvar, bjud på smörgåsbord av olika rätter en kväll i veckan.

  • Planera dina måltider och storhandla, det bästa sättet att minska matsvinn är att köpa hem det som behövs.

  • Gör nya rätter av ”för små” portioner, dryga till exempel ut färssåsen med bönor och grönsaker.

  • Trötta grönsaker kan frysas in för senare användning eller läggas i grytor eller användas till soppa.

  • Frys in bruna bananer och använd till smoothies eller bananbröd.

  • Trött på torrt bröd? Skiva mjukt bröd och förvara i frysen, lätt att ta upp och rosta.

bild Emma.png

Om författaren Emma

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Emma Lindblom som är leg. dietist i Sverige och Registered Dietitian i USA. Emma har även en mastersutbildning i Exercise Science från University of Houston, TX, USA samt gått Internationella Olympiska Kommitténs Sport Nutrition Diploma.  Emma föreläser och skriver om hur man kan äta sig till bättre hälsa, välmående och prestation. Emmas specialområde är hur man ska äta för att må bra och samtidigt prestera både inom elitidrotten och företagsvärlden.

bottom of page