top of page
anna3 ny vana.jpg

Att skapa nya goda vanor - utmana homeostasen

English flag.png

Att skapa en ny vana oavsett om det handlar om träning eller något annat är inte särskilt svårt. Men det är jobbigt. Vi vet oftast exakt vad vi ska göra för att börja skapa den nya goda vanan men ändå är det svårt att komma i gång. Vi är alla vanemänniskor och vi strävar omedvetet alltid mot att göra som vi alltid brukar göra, vi strävar efter jämnvikt eller homeostas, dvs kroppens förmåga att hålla sig stabil omkring ett visst tillstånd trots förändringar i miljön.

 

Det sparar energi, något vi är genetiskt programmerade att göra, och i det trygga, vana, är vi säkra. Men här sker sällan förändring, här utvecklas vi inte. För att förändras och utvecklas behöver vi utmana homeostasen. Att utmana homeostasen kan också uttryckas som att lämna sin komfortzon. Vad det än handlar om, om du till exempel vill börja springa eller bli bättre på att tala inför en grupp kommer du att behöva lämna din komfortzon. Det är läskigt, det är jobbigt, men om du låter bli att kämpa emot känslor av obehag och osäkerhet och istället använder dessa känslor för att utvecklas så kommer du att växa som människa, och kunna skapa din nya goda vana.

 

Hitta ditt varför och sätt upp ett SMART mål

Med detta i åtanke så behöver du veta varför du vill skapa en ny vana, du behöver hitta ditt varför, din drivkraft. Det är här du kommer att hitta din motivation. Skriv ner ditt varför och ha det gärna synligt på din skärmsläckare eller sätt upp det på en lapp på kylskåpet. Ditt varför kan också vara ditt mål, men ditt varför är troligtvis lite för luddigt för att jobba mot och svårt att veta när och hur du har nått det. Målet du sätter upp bör vara specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt och tidsbestämt, dvs ett SMART mål.  Om ditt mål är att du vill börja springa så kan ett smart mål vara att ”kunna springa 3 kilometer utan att stanna om 10 veckor”. Det är ett mål som är tydligt och som du vet när du har lyckats med, och som det också blir lättare att sätta upp en plan för att nå.

loader,gif
anna3 ny vana2.jpg

Göra en plan

När du definierat ditt smarta mål så är det dags att snickra ihop en plan för hur du ska nå målet. Hur planen ser ut beror såklart på vad det är för mål du vill nå men om vi även här utgår ifrån att ditt mål är att kunna springa 3 km utan att stanna om 10 veckor så kan det i planen ingå att:

 

  • Göra ett schema för hur du ska träna, i detta fall ett antal löppass per vecka och 1-2 styrkepass. De flesta av oss har en ganska tajt vardag med jobb, barn och olika förpliktelser. Om man inte sätter upp ett schema utan väntar tills det dyker upp ett tillfälle så blir det troligtvis inte så mycket av den nya vanan. Ett schema är också en trygghet och en vetskap om att du jobbar mot målet. Det blir dessutom lättare att komma tillbaka efter naturliga motgångar som t.ex. en förkylning.

  • Se till att du har eller skaffa det material, den utrustning du behöver. Ofta kan man säkert börja med det man har men ett par nya löparskor för löpning kan både vara motivationshöjande och skadeförebyggande. Ett tips kan vara att förbereda sig som en brandman, att alltid vara redo att hoppa i sin uniform, i detta fall dina träningskläder.

  • Berätta om ditt mål och din plan för nära och kära. Det kan vara din familj, dina närmaste vänner eller dina arbetskamrater du berättar för, eller så kan du kanske berätta om ditt mål i sociala kanaler. Att berätta för andra kan vara ett sätt att stärka din egna motivation, men det ger också andra en möjlighet att stötta dig och kanske inspireras att sätta liknande mål för sig själva.

SMARTa mål

 

Specifikt – Det ska vara tydligt vad målet är

Mätbart – Det ska vara tydligt hur det ska mätas

Accepterat – Målet ska vara accepterat av den som ska uppfylla målet

Realistiskt – Gärna utmanande (utmana homeostasen), men möjligt att nå

Tidssatt – Det ska vara tydligt när målet ska vara uppfyllt

 

Källa: https://www.framfot.se/tips/smarta-mal-mall-exempel/

Anna bild.jpg

Om författaren Anna

Challengize hälsotips är specialskrivna för dig av Anna Tengblad. Anna har en kandidatexamen bland annat i idrottslära, humanbiologi och idrottspedagogik och 25 års erfarenhet av att arbeta med idrott, träning och proaktiv hälsa. Hon är också författare till boken ”Girls Night Out – 12 nätter bortom Stockholms storstadsdjungel”.

bottom of page